Coreea de Nord a anunţat vineri că a arestat un student american, pe care-l acuză că a comis un "act ostil" faţă de stat, relatează BBC News online.

Este vorba despre Otto Frederick Warmbier de la Universitatea din Virginia, potrivit agenţiei nord-coreene oficiale de ştiri KCNA.

Studentul a intrat în Coreea de Nord ca turist, cu intenţia de a "distruge unitatea ţării", potrivit agenţiei, care acuză că Guvernul Statelor Unite l-a "tolerat şi manipulat".

KCNA nu oferă alte detalii, dar adaugă că, în prezent, studentul este anchetat.

Un oficial de la Ambasada Statelor Unite din Seul, capitala Coreei de Sud, a declarat pentru Reuters că misiunea este la curent cu arestarea.

Gareth Johnson, proprietarul unei agenţii de turism cu sediul în China, a declarat pentru Reuters că Warmbier a plecat în Coreea de Nord prin intermediul agenţiei sale şi că a fost reţinut pe 2 ianuarie.

"Ne aflăm în contact cu familia lui Otto - de la Departamentul de Stat şi Ambasada Suediei la Phenian - şi facem tot ceea ce putem pentru a-i obţine eliberarea", a declarat Johnson.

Studentul este cel de-al treilea occidental deţinut în Coreea de Nord. Hyeon Soo Lim, un pastor canadian de origine sud-coreeană, a fost condamnat la închisoare pe viaţă, în decembrie, pentru un presupus complot în vederea răsturnării Guvernului.

Un american de origine coreeană este deţinut, de asemenea, în baza unor acuzaţii de spionaj.

Acest ultim incident are loc în contextul unei escaladări a tensiunilor, după ce Phenianul a anunţat că a testat cu succes o bombă cu hidrogen. Această revendicare nu a fost însă confirmată.

Un bombardier strategic american de tip B-52 a survolat Coreea de Sud, un adevărat spectacol de forţă, la câteva zile după testul nuclear de la începutul acestei luni.

Coreea de Sud a reluat, de asemenea, emisiunile de propagandă la frontieră, iar Nordul a trimis manifeste de propagandă în Sud.

Suedia reprezintă interesele Statelor Unite în Coreea de Nord, având în vedere că Washingtonul şi Phenianul nu întreţin relaţii diplomatice.

Mediafax