Unul din principalii lideri politici ai sârbilor din nordul regiunii Kosovo, Oliver Ivanovic, a fost condamnat joi, la Kosovska Mitrovica, la 9 ani de închisoare, fiind găsit vinovat de crime de război de un tribunal al Misiunii Uniunii Europene în Kosovo, informează AFP.

Oliver Ivanovic, în vârstă de 62 de ani, a fost declarat vinovat de 'incitarea paramilitarilor' sârbi, în ziua de 14 aprilie 1999, la omorârea a patru civili albanezi, se menţionează în sentinţa tribunalului.

Aceasta face referire la un incident petrecut în primăvara lui 1999, în timpul campaniei NATO de lovituri aeriene în Kosovo şi Serbia.

Aflat la un punct de control al forţelor sârbe din Kosovska Mitrovica, Ivanovic a fost întrebat de paramilitari: 'Ce facem cu albanezii?', iar răspunsul său a fost: 'Nu întrebaţi nimic, executaţi ordinele'.

'Oliver Ivanovic ştia că o operaţiune de expulzări şi asasinări de albanezi se desfăşura la Kosovska Mitrovica şi a acţionat cunoscând că vor urma omoruri. (...) El i-a incitat pe paramilitari să comită această crimă', a declarat preşedinta tribunalului, Roxana Comşa, dând citire verdictului.

Oliver Ivanovic a fost achitat însă pentru un alt capăt de acuzare, referitor la crime comise în anul 2000, aceeaşi decizie fiind luată şi în cazul altor patru inculpaţi.

Ivanovic, considerat un moderat, este primul reprezentant de marcă al sârbilor din Kosovo condamnat pentru crime de război de Misiunea de poliţie şi justiţie a Uniunii Europene în Kosovo (EULEX).

Oliver Ivanovic, fost secretar de stat sârb pentru Kosovo, fusese ales consilier municipal în alegerile locale de la finele lui 2013 în nordul Kosovska Mitrovica. El îndeamnă la dialog şi compromis cu comunitatea albaneză majoritară.

În regiunea separatistă Kosovo trăiesc 120.000 de sârbi, din totalul de 1,8 milioane de locuitori. 

AGERPRES