Poliţiştii au aplicat, în urma unor acţiuni organizate anul trecut pentru creşterea siguranţei navigaţiei pe apă şi legalitatea importurilor de mărfuri containerizate, 32 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de peste 1.500.000 de lei, şi au indisponibilizat bunuri de aproape 700.000 de lei, informează un comunicat de presă al IGPR.

''Pe parcursul anului 2015, Poliţia Română, prin Direcţia de Poliţie Transporturi, a desfăşurat acţiuni pentru creşterea siguranţei navigaţiei pe apă şi pentru prevenirea neregulilor din domeniul importurilor şi tranzitelor derulate prin portul Constanţa Sud - Agigea'', informează comunicatul. Astfel, poliţiştii de la Transporturi, cu sprijinul lucrătorilor vamali, au verificat legalitatea a 559 de transporturi containerizate de mărfuri, cu precădere provenite din Asia. Ulterior, echipele de control din ţară au verificat existenţa şi funcţionarea la sediile sociale, respectiv la punctele de lucru declarate, a 181 de societăţi comerciale destinatare ale bunurilor care au părăsit zona portuară.

De asemenea, s-au efectuat controale cu privire la înregistrarea în contabilitate a documentelor justificative, aferente operaţiunilor comerciale de import. În urma verificărilor, poliţiştii au constatat 7 infracţiuni, dintre care 4 de evaziune fiscală, 2 de folosire de acte nereale la autoritatea vamală şi una de punere în circulaţie de mărfuri contrafăcute, fapte prin care s-ar fi cauzat bugetului de stat un prejudiciu de aproximativ 1.323.000 de lei. Potrivit IGPR, au fost efectuate şi patru percheziţii domiciliare, în urma cărora trei persoane au fost reţinute, fiind ulterior cercetate sub control judiciar. Poliţia Română continuă acţiunile iniţiate pentru siguranţa transporturilor navale şi asigurarea unui climat economic legal