Preşedintele "Mişcării de Tineret 64 de Comitate" Transilvania, Szőcs Zoltán, a fost reţinut de DIICOT, fiind acuzat că i-ar fi instigat pe membrii organizaţiei să confecţioneze dispozitive explozive, unul dintre acestea urmând să fie detonat în judeţul Covasna, de Ziua Naţională a României.

Preşedintele "Mişcării de Tineret 64 de Comitate" Transilvania, Szőcs Zoltán, le-ar fi spus celor cu care ar fi pus la cale un atentat de 1 Decembrie la Târgu Secuiesc, că ar trebui să se aprindă mai multe dispozitive simultan, oamenii să se arunce la pământ şi să nu mai organizeze apoi parada.

În calitatea deţinută de preşedinte al "Mişcării de Tineret 64 de Comitate" (HVIM) Transilvania, la data de 10 octombrie 2015, Szocs Zoltan le-a trasat membrilor celulei Târgu Secuiesc a HVIM ce trebuie să facă: "De 1 Decembrie……să montaţi vreo 20 de bucăţi….cu un cronometru…..vă închipuiţi, tocmai când defilează......trebuie făcut în aşa fel încât să se aprindă mai multe simultan....ar fi mişto să fie fum, ar fi o bombă bună.....parcă văd cum se vor arunca la pământ, n-or să mai facă niciodată, ar fi ceva ce ar difuza şi BBC-ul….toată lumea ar vorbi de noi……să se atragă atenţia asupra Tg.Secuiesc, să se vadă că celor de aici nu le este teamă…..trebuie să facem în aşa fel încât să avem mâinile curate în ziua respectivă.…să fiţi plecaţi undeva….totul trebuie să pornească la statuie, acolo să se capteze semnalul pentru toate, de acolo să pornească totul, acolo să fie primul contact, când se conectează cu antena….acolo unde se duc ei ar trebui să facem……ori la Sfântu, ori în Ciuc..... trebuie să facem o încercare……", se arată în documentele anchetatorilor.

Sursa citată arată că, fiind un promotor al sloganului "Ţinutul Secuiesc nu e România!" şi convins fiind că, pentru atingerea obiectivelor autonomist-separatiste promovate în Transilvania de membrii grupării "Mişcarea de Tineret 64 de Comitate" - HVIM, "trebuie să se păşească pe drumul faptelor, totul trebuie cucerit fizic, fără sânge nu se poate", în calitatea deţinută de preşedinte al HVIM Transilvania, în 10 octombrie 2015, Szőcs Zoltán le-a trasat membrilor celulei Târgu Secuiesc a HVIM sarcina de a monta dispozitive explozive improvizate.

În 13 octombrie, el a părăsit România, revenind în ţară în 20 decembrie 2015.

"Ulterior acestui moment, suspectul S. Z. a efectuat demersuri de contactare a membrilor familiei inculpatului Beke Istvan Attila şi a celorlalţi participanţi la şedinţa din data de 10.10.2015 în vederea adoptării unei poziţii publice unitare cu privire la evenimentele ce au precedat momentul arestării inculpatului Beke Istvan Attila", arată DIICOT.

Mediafax