Intervalul urmatoarelor doua saptamâni (21 decembrie 2015 - 3 ianuarie 2016) va fi caracterizat, în general, de o vreme frumoasa, cu valori termice diurne ce se vor situa peste mediile multianuale ale perioadei, în timp ce precipitatiile sub forma de ninsoare slaba vor fi prezente în majoritatea zonelor spre finalul anului, precum si în primele zile din 2016, releva prognoza Administratiei Nationale de Meteorologie /ANM/, publicata luni.

În Banat, în perioada 21-28 decembrie, vremea se va mentine mai calda decât ar fi normal pentru ultima decada a lunii decembrie, respectiv o medie regionala de 5 - 9 grade ziua si între unu si 3 grade noaptea, cu valori chiar si mai ridicate în data de 23 decembrie. Pentru sfârsitul de an, dar si în primele zile de ianuarie este estimata o racire a vremii care va determina un regim termic mai apropiat de cel specific perioadei, fiind de asteptat maxime de la doua la 5 grade si minime între -3 si minus un grad Celsius, în medie. Precipitatii locale, slabe cantitativ vor fi posibile în jurul datei de 27 decembrie, iar probabilitatea de aparitie a acestora va creste, din nou, dupa 1 ianuarie.

În Crisana, vremea se va mentine mai calda decât ar fi normal în aceasta perioada din an în intervalul 21-28 decembrie, astfel ca se vor înregistra, în medie, temperaturi maxime de 4 - 8 grade si minime de zero si 3 grade, cu valori chiar mai ridicate în data de 23 decembrie. O racire a vremii este estimata a se produce dupa data de 29 decembrie, astfel ca sfârsitul acestui an si începutul de ianuarie vor fi caracterizate de un regim termic apropiat de cel climatologic specific, cu maxime cuprinse între doua si 4 grade si minime de la -4 la minus doua grade, medie regionala. În perioada 26-27 decembrie vor fi posibile precipitatii locale, slabe cantitativ, iar probabilitatea de aparitie a acestora va creste din nou dupa data de 1 ianuarie.

În Transilvania, în perioada 21 - 28 decembrie, vremea se va mentine mai calda decât ar fi normal pentru ultima decada a acestei luni, respectiv o medie regionala a maximelor de 3 - 7 grade si a minimelor de pâna la zero grade, cu valori chiar si mai ridicate în zilele de 23 si 24 decembrie. Pentru sfârsitul de an, dar si în primele zile de ianuarie este estimata o racire a vremii care va determina un regim termic mai apropiat de cel specific perioadei, fiind de asteptat medii de la zero la 3 grade, ziua, si între -7 si -3 grade noaptea. Precipitatii slabe cantitativ si trecatoare vor fi posibile în perioada 26-27 decembrie, iar probabilitatea de aparitie a acestora va creste din nou dupa 1 ianuarie.

În Maramures, în perioada 21-28 decembrie, vremea se va mentine mai calda decât ar fi normal pentru ultima decada a acestei luni, respectiv o medie regionala de 4 - 7 grade ziua si cel mult 3 grade noaptea, cu valori chiar si mai ridicate în data de 23 decembrie. Pentru sfârsitul de an, dar si în primele zile de ianuarie este estimata o racire a vremii care va determina un regim termic mai apropiat de cel specific perioadei, fiind de asteptat maxime între doua si 4 grade, dar si minime de între -5 si minus doua grade, în medie. La începutul intervalului se vor semnala ploi locale, neînsemnate cantitativ. Precipitatii slabe vor fi posibile si în perioada 26-27 decembrie, iar probabilitatea de aparitie a acestora va creste din nou dupa 1 ianuarie.

În Moldova, în prima saptamâna a intervalului de referinta, valorile termice vor caracteriza o vreme mult mai calda decât ar fi normal pentru ultima decada a lunii decembrie, astfel ca media maximelor va fi de 6 - 10 grade, iar a minimelor de 0 - 3 grade, temperaturi chiar mai ridicate fiind de asteptat în data de 23 decembrie. Începând din 28 decembrie, este estimata o racire a vremii care se va concretiza prin valori mai apropiate de cele climatologic specifice, respectiv între un grad si 4 grade pe timpul zilei, si între ziua -5 si minus doua grade noaptea, mediat pe regiune. O crestere a probabilitatii pentru precipitatii temporare, slabe cantitativ este estimata dupa data de 27 decembrie.

În Dobrogea, în perioada 21-28 decembrie, dar cu precadere în primele zile ale intervalului de referinta, regimul termic va fi caracterizat de valori ce se vor situa peste mediile climatologice specifice în ultima decada a acestei luni, urmând a se înregistra maxime de 5 - 11 grade si minime de la doua la 5 grade, mediat pe regiune. Apoi, este estimata o racire a vremii, astfel ca, la sfârsitul anului, dar si în primele zile de ianuarie, valorile termice vor fi în general apropiate de cele normale ale perioadei, respectiv o medie regionala de 3 - 5 grade ziua si între minus doua si plus doua grade, noaptea. Precipitatii slabe vor fi posibile dupa data de 29 decembrie.

În Muntenia, în perioada 21-27 decembrie, se va mentine vremea mult mai calda decât ar fi normal în ultima decada a acestei luni, astfel ca se vor înregistra, în medie, temperaturi maxime de 7 - 12 grade si minime de -1 pâna la 3 grade, valori chiar mai ridicate urmând a fi în zilele de 23 si 24 decembrie. Dupa data de 28 decembrie este estimata o racire a vremii ce va determina înregistrarea unor valori mai apropiate de mediile climatologic specifice, respectiv între doua si 5 grade, ziua, si între -4 si minus doua grade, noaptea, mediat pe regiune. Precipitatii slabe, locale vor fi posibile în perioada 28-29 decembrie si dupa data de 1 ianuarie.

În Oltenia, vremea se va mentine mult mai calda decât în mod obisnuit în perioada 21-28 decembrie si, în special, în zilele de 23 si 24 decembrie, astfel ca se vor înregistra, în medie, temperaturi maxime de 6 - 13 grade si minime de la -1 la 3 grade Celsius. Ulterior, sunt estimate valori în scadere, astfel ca sfârsitul de an, dar si primele zile de ianuarie vor fi caracterizate de o vreme apropiata de normalul termic al perioadei, respectiv o medie regionala de pâna la 5 grade, pe timpul zilei, si între -4 si minus doua grade, noaptea. Probabilitatea pentru precipitatii locale, slabe cantitativ, va creste în zilele de 28 si 29 decembrie si dupa data de 1 ianuarie.

La munte, în perioada 21-24 decembrie, valorile de temperatura vor fi mult mai ridicate decât cele normale în ultima decada a lunii decembrie, respectiv maxime de 3 - 8 grade si minime între -3 si 0 grade, în medie. O racire a vremii se va produce între 25 si 28 ianuarie, regimul termic mentinându-se totusi peste cel obisnuit, urmând ca scaderea temperaturilor sa continue atât la sfârsitul anului, cât si în primele zile de ianuarie, când valorile vor deveni apropiate de mediile climatologic specifice, cu -3 pâna la zero grade, ziua, si între -9 si -3 grade noaptea, în medie. La începutul intervalului vor fi precipitatii mixte în nordul Carpatilor Orientali. Probabilitatea pentru ninsori slabe, temporare va creste în zilele de 26 si 27 decembrie si în data de 29, apoi iar în primele zile ale noului an.

Estimarile meteo sunt realizate de ANM, pe baza produselor numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia.