Arabia Saudită a anunţat marţi formarea unei coaliţii militare islamice de 34 de ţări pentru a lupta împotriva terorismului, potrivit unui comunicat comun publicat de agenţia oficială SPA, transmite Reuters în pagina electronică.

"Statele menţionate au decis formarea unei alianţe militare conduse de Arabia Saudită pentru a lupta împotriva terorismului, cu un centru comun de operaţiuni la Riyadh pentru a coordona şi sprijini operaţiunile militare", se arată în comunicat.

Numersoase ţări arabe, precum Egipt, Qatar, Emiratele Arabe Unite, alături de ţări islamice ca Turcia, Malaysia, Pakistan şi state arabe din Golf şi africane au fost menţionate.

Anunţul citează "datoria de a proteja naţiunea islamică de demonii tuturor grupărilor şi organizaţiilor teroriste, indiferent de secta şi numele lor, care aduc moarte şi corupţie pe pământ şi au ca scop să-i terorizeze pe cei nevinovaţi".

Iranul musulman şiit, rivalul Arabiei Saudite sunnite pentru influenţă în lumea arabă, a lipsit dintre statele menţionate, cele două ţări fiind în conflict pe tema Siriei şi a Yemenului.

Într-o rară conferinţă de presă, prinţul Mohammed bin Salman (30 de ani), ministru al Apărării, a declarat marţi că această campanie va coordona eforturile de luptă împotriva terorismului în Irak, Siria, Libia, Egipt şi Afganistan, dar a oferit detalii puţine despre eforturile militare.

"Va exista o coordonare internaţională cu puterile majore şi organizaţiile internaţionale ... în ceea ce priveşte operaţiunile din Siria şi Irak. Nu putem desfăşura aceste operaţiuni fără coordonare cu (instituţiile) legitime şi comunitatea internaţională", a declarat bin Salman.

Întrebat dacă noua alianţă va lupta doar împotriva grupării Stat Islamic, prinţul a precizat că nu doar aceasta, ci "toate organizaţiile teroriste care apar" vor fi vizate.

Arabia Saudită şi vecinii săi din Golf sunt implicaţi de nouă luni într-un conflict cu rebelii susţinuţi de Iran în Yemen, lansând sute de raiduri aeriene.

Mediafax