Frontul Naţional (FN, extrema dreaptă) se clasează abia pe a treia poziţie în urma turului doi al alegerlor regionale de duminică, potrivit unor exit-polluri, relatează BBC News online.

Primele rezultate sugerează că partidul lui Marine Le Pen nu a reuşit să obţină vreo victorie în vreo regiune, în pofida faptului că s-a clasat primul în şase din cele 13 regiuni franceze în urma primului tur, în urmă cu o săptămână.

Sondajele sugerează că Partidul Les Républicains (LR, dreapta, în opoziţie) al fostului preşedinte francez Nicolas Sarkozy s-ar clasa înaintea Partidului Socialist (PS, stânga, la putere).

Conducătoarea FN Marine Le Pen şi nepoata sa au candidat amândouă

Însă potrivit unor proiecţii, niciuna dintre ele nu a fost aleasă, în pofida faptului că ambele au obţinut peste 40% din voturile exprimate în primul tur.

După anunţarea rezultatelor primului tur, PS şi-a retras candidaţii în regiunea Nord-Pas-de-Calais-Picardie (nord), unde a rămas în cursă Le Pen, dar şi în Provence-Alpes-Cote d'Azur (sud), unde a rămas în cursă Marion Marechal-Le Pen, cu scopul de a consolida votul împotriva FN.

Un exit-poll sugera că Le Pen ar obţine 42% din voturile exprimate, iar forţele de centru-dreapta 57,5%.

Xavier Bertrand, care conducea în regiunea nordică în care a candidat Le Pen, a salutat "o victorie a partidelor politice".

"Este o victorie pentru nord, este o victorie pentru bărbaţiii şi femeile din Nord-Pas-de-Calais-Picardie", a declarat el.

Însă premierul socialist Manuel Valls era mai puţin optimist. El a avertizat că "pericolul extremei drepte nu a dispărut nici pe departe".

Regiunile franceze dispun de puteri importante în domeniile transportului local, educaţiei şi dezvoltării economice.

Primul tur al scrutinului regional, pe 6 decembrie, a adus FN cele mai bune rezultate pe care formaţiunea le-a obţinut în alegeri în întreaga sa istorie.

Scrutinul a fost primul test la urne după atacurile de la Paris şi Saint-Denis de luna trecută, soldate cu 130 de morţi, revendicate de către gruparea jihadistă Statul Islamic (SI).

Frontul Naţional speră să obţină în urma acestor alegeri un rezultat cât mai bun, care să-i consolideze şansele lui Marine Le Pen în alegerile prezidenţiale din 2017.

Agerpres