Un număr de 87 de persoane, dintre care 79 erau rebeli şi opt membri ai forţelor de securitate, au fost ucise vineri în timpul şi după atacurile coordonate asupra a trei baze militare din Burundi, a anunţat sâmbătă armata, potrivit Reuters şi AFP.

"Bilanţul final al atacurilor de ieri este de 79 duşmani ucişi, 45 de prizonieri şi 97 de arme confiscate. În rândurile noastre, opt soldaţi şi poliţişti au fost ucişi şi 21 răniţi", a declarat purtătorul de cuvânt al armatei din Burundi, col. Gaspard Baratuza.
Un prim bilanţ al militarilor dat publicităţii vineri menţiona 12 rebeli ucişi şi 21 capturaţi, dar sâmbătă dimineaţă locuitorii din Bujumbura au descoperit în jur de 40 de cadavre pe străzile unor cartiere recunoscute pentru opoziţia faţă de preşedintele Pierre Nkurunziza. 

"Luptele au continuat în timpul nopţii şi cadavrele găsite în aceste cartiere în această dimineaţă sunt ale unor duşmani", a mai spus purtătorul de cuvânt militar. 

În mai multe cartiere, locuitorii au acuzat forţele de ordine că au arestat vineri toţi tinerii care le-au ieşit în cale şi că i-au executat deliberat, la câteva ore după atacurile comise de insurgenţi asupra a trei baze militare din capitala burundeză. 

Unele dintre victime aveau braţele legate la spate, iar altele au fost executate sumar, conform martorilor cu care au discutat telefonic jurnaliştii AFP de la Nairobi.

Colonelul Baratuza a refuzat să facă orice comentariu privind luptele şi circumstanţele în care au murit victimele. 

Forţele guvernamentale au adunat cadavrele sâmbătă de pe străzile din Bujumbura şi, potrivit anumitor surse, le-au îngropat în grabă în gropi comune după-amiază "pentru a împiedica răspândirea bolilor". 

Localnicii acuză însă autorităţile că vor să facă să dispară probele unui masacru care ar fi fost comis de forţele de securitate, menţionează AFP. 

Violenţele de vineri sunt cele mai grave din Burundi după lovitura de stat eşuată din luna mai, declanşată de candidatura controversată a preşedintelui Nkurunziza pentru un al treilea mandat, obţinut în cele din urmă în urma scrutinului din iulie.