Turcia a doborât un avion rusesc ce ar fi străbătut pentru puţin timp spaţiul aerian la frontiera cu Siria, în ceea pare o decizie pripită şi necugetată a forţelor turce.

În toate cazurile de până acum, asemenea incidente au fost rezolvate prin escortarea avioanelor intruse şi îndepărtarea lor prin diverse manevre fără sa face uz de foc.

De altfel, chiar şi în rândul amabasadorilor NATO ar exista un puternic curent în acest sens, din moment ce avionul rusesc avea misiune ăn Siria şi nu se îndrepta către obiective turceşti.

În lunga istorie a diferendelor dintre Est şi Vest au existat însă momente în care s-a recurs la doborârea avioanelor considerate inamice. Numai că ele aveau ţinte precise situate adânc în teritoriul taberei adverse, cum s-a întîmplat în cazul celebru al avionului de spionaj U2 doborât deasupra URSS, în 1960.

Rusia "nu va purta război cu Turcia", a declarat miercuri ministrul rus de externe Serghei Lavrov, la o zi după ce aviaţia turcă a doborât un avion militar rus la frontiera cu Siria.

'Nu intenţionăm să purtăm război cu Turcia. Relaţiile noastre cu poporul turc nu s-au schimbat. Noi avem probleme cu acţiunile actualei conduceri a Turciei', a afirmat şeful diplomaţiei de la Moscova într-o declaraţie pentru presa rusă, după cum transmite RIA Novosti.

În acelaşi timp, Serghei Lavrov a declarat că incidentul de marţi pare să fi fost 'o provocare planificată'.

''Avem serioase îndoieli că a fost un act neintenţionat. Seamănă că o acţiune planificată', a apreciat ministrul rus, conform aceleiaşi surse.

Serghei Lavrov avea planificată pentru miercuri o vizită oficială în Turcia, dar el şi-a anulat această deplasare după ce forţele aeriene turce au doborât un avion rus Su-24 la frontiera turco-siriană, Ankara susţinând că bombardierul rus a încălcat spaţiul său aerian.