Un avion aparţinând Forţelor Aeriene Regale (RAF) "desfăşoară activităţi" în largul coastelor Scoţiei, a anunţat duminică Ministerul Apărării, în urma unor informaţii potrivit cărora un submarin rusesc a fost observat în regiune, relatează BBC News online.

O fregată şi un submarin din cadrul Marinei Regale ar participa, de asemenea, la aceste căutări, alături de avioane de patrulare canadiene şi franceze.

Potrivit The Telegraph, un avion francez caută submarinul de cel puţin zece zile. RAF nu deţine, în prezent, avioane de patrulare maritimă.

Însă, potrivit corespondentului BBC pentru Apărare, această lipsă de avioane de patrulare urmează să fie abordată luni, în cadrul revizuirii Strategiei pentru Securitate şi Apărare.

Submarinul a fost detectat în nordul Scoţiei. Ministerul Apărării nu a confirmat însă că se afla în căutarea unui submarin străin.

"Putem confirma că aeronave de patrulare maritimă staţionate la RAF Lossiemouth pentru o perioadă limitată de timp desfăşoară activităţi împreună cu Royal Navy (Marina Regală)", a anunţat ministerul într-un comunicat.

"Nu discutăm detaliile operaţiunilor maritime", subliniază ministerul.

Există îngrijorări potrivit cărora Rusia ar putea dezvolta planuri prin care submarine să întrerupă comunicaţii-cheie pe Internet, în cadrul unor eventuale viitoare războaie, în urma unei intensificări a activităţii sale navale în apropiere de amplasamente ale unor cabluri submarine.