Autorităţile din Crimeea au anunţat în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică decretarea stării de urgenţă după întreruperea totală a energiei electrice primite din Ucraina, cauzată potrivit unor surse ucrainene de acte de sabotaj la liniile de înaltă tensiune, relatează AFP.

Surse ucrainene nu au putut preciza cine poartă responsabilitatea pentru actele de sabotaj.

"La 22 noiembrie ora 00.25 (sâmbătă, 21.25 GMT), s-a întrerupt furnizarea energiei electrice care ajunge în Crimeea din Ucraina", a anunţat într-un comunicat filiala din Crimeea a Ministerului rus pentru Situaţii de Urgenţă.

"Prin decizie a conducerii republicii Crimeea, în peninsulă a fost instaurată starea de urgenţă", a declarat ministerul.

Peninsula Crimeea, anterior republică autonomă şi rusofonă a Ucrainei, a fost anexată de Federaţia Rusă în martie 2014, după un referendum organizat în Crimeea după răsturnarea de la putere la Kiev a preşedintelui prorus Viktor Ianukovici. Ţările democrate consideră ilegal referendumul şi nu recunosc anexarea.

În urma întreruperii curentului electric primit din Ucraina, "generatoarele republicii Crimeea au fost puse în funcţiune. La ora 01.20, oraşele Simferopol, Ialta şi Sakî erau parţial conectate", a informat Ministerului pentru Situaţii de Urgenţă.

Spitalele şi alte instituţii de bază sunt alimentate cu energie de către generatoare, a precizat ministerul.

Potrivit agenţiei ruse de presă TASS, electricitatea furnizată de Ucraina alimentează în mod normal Peninsula Crimeea prin patru linii de înaltă tensiune.

Două dintre aceste linii au fost sabotate în cursul nopţii de joi spre vineri, potrivit agenţiei de presă ucrainene UNIAN.

Compania energetică de stat ucraineană, Ukrenergo, a publicat fotografii ale unui pilon electric doborât şi altuia avariat. Potrivit acesteia, natura pagubelor aminteşte de un act de sabotaj, posibil cu "folosirea de dispozitive explozive".

Agenţia rusă RIA Novosti a informat că sabotajul a avut loc în regiunea Herson, în nordul Crimeii, pe teritoriul ucrainean.

Celelalte două linii de înaltă tensiune par să fi fost şi ele scoase din funcţiune de o explozie în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică.

"Pilonii tocmai au fost distruşi!!!", a scris pe Facebook în primele ore ale zilei de duminică un oficial din Ministerul ucrainean de Interne, Ilia Kiva.

Responsabilitatea pentru aceste acte de sabotaj nu a fost stabilită.

Aşa-numitul vicepremier al republicii Crimeea, Mihail Şeremet, citat de agenţia TASS, a declarat că peninsula poate să îşi asigure numai jumătate din necesarul de energie electrică.

AGERPRES