Doi suspecţi de terorism, cetăţeni moldoveni, care intenţionau să ajungă clandestin în România au fost reţinuţi miercuri de poliţiştii de frontieră din Republica Moldova. Aceştia au fost depistaţi pe malul râului Prut şi aveau cu ei obiecte periculoase şi materiale de propagandă islamică.

Potrivit poliţiştilor de frontieră, citaţi de publica.md, bărbaţii au fost observaţi în zona de responsabilitate a Sectorului Poliţiei de Frontieră Toceni. Acţiunile acestora au fost monitorizate, iar în urma constatării intenţiilor de a trece ilegal hotarele ţării, poliţiştii de frontieră au intervenit pentru reţinerea bărbaţilor. În timpul apropierii patrulei, una dintre persoane a încercat să fugă. Poliţiştii de frontieră au fost nevoiţi tragă trei focuri de avertizare.

Tinerii reţinuţi sunt cetăţeni moldoveni, cu vârste de 19 şi, respectiv 26 de ani, ambii domiciliaţi în raionul Cahul. Anterior, cei doi au fost judecaţi, unul din ei fiind condamnat pentru omor. Mai mult, în perioada ispăşirii pedepsei, în penitenciar bărbatul a fost convertit la islam.

La verificarea lucrurilor personale, poliţiştii de frontieră au depistat mai multe obiecte şi cărţi ce propovăduiesc ideologia islamică. Totodată, persoanele respective deţineau şi unele înscrisuri. Conform investigaţiilor efectuate, cei doi aveau intenţia de a ajunge în mai multe ţări europene, cu destinaţia finală Franţa.

În prezent sunt întreprinse un şir de măsuri de investigaţii în vederea stabilirii scopului urmărit de către persoanele reţinute, odate ajunse în Uniunea Europeană.