Cei şapte tineri din localitatea vasluiană Văleni, judecaţi pentru violarea unei fete de 18 ani, au primit pedepse majorate cu până la un an şi opt luni, astfel că acestea sunt cuprinse acum între şase şi zece ani de închisoare, a decis definitiv, miercuri, Curtea de Apel Iaşi.

Curtea de Apel Iaşi a hotărât, miercuri, majorarea pedepselor pentru cei şapte tineri din Văleni, judecaţi pentru violarea, în urmă cu un an, a unei eleve de 18 ani, cu până la un an şi opt luni, cea mai mare condamnare, dată celui care a racolat-o pe fată, ajungând acum la zece ani de închisoare, scrie MEDIAFAX.

În fapt, magistraţii ieşeni au admis apelurile Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui şi al fetei violate, respingând, pe de altă parte, apelul celor şapte condamnaţi în dosar.

Astfel, Ovidiu Silviu Burada a primit pedeapsa cea mai mare, de zece ani de închisoare, faţă de opt ani şi patru luni dată iniţial de Judecătoria Vaslui. Andrei Paul Burlacu a fost condamnat la opt ani şi opt luni, astfel fiind majorată pedeapsa iniţială cu un an şi opt luni. Pentru Petrică Bolboceanu, Curtea de Apel Iaşi a majorat pedeapsa de la şapte la opt ani şi jumătate de închisoare, în timp ce pentru Silviu Avădanei a crescut de la şapte la opt ani de închisoare.

Cele mai mici majorări de pedepse le-au primit Bogdan Ionuţ Boicu, de la cinci ani şi opt luni de închisoare la şase ani şi jumătate, Alin Dumitru Rotaru, de la cinci ani şi opt luni de închisoare la şase ani şi patru luni, şi Ioan Surleac, de la cinci ani şi opt luni la şase ani de închisoare.

Magistraţii ieşeni au admis şi apelul pe latură civilă, obligându-i pe cei şapte tineri din Văleni să plătească, în solidar, suma de 70.000 de lei către eleva violată, cu 20.000 de lei mai mult faţă de ceea ce stabilise iniţial Judecătoria Vaslui.

Sentinţa Curţii de Apel Iaşi este definitivă, astfel încât cei şapte tineri au de executat pedepse cuprinse între şase şi zece ani de închisoare pentru viol în formă agravantă şi lipsire de libertate în mod ilegal.

Cei şapte tineri acuzaţi că au violat-o pe fata de 18 ani au fost condamnaţi, în 17 august, de Judecătoria Vaslui, la pedepse cuprinse între cinci ani şi opt luni şi opt ani şi patru luni de închisoare, precum şi la plata unor daune morale de 50.000 de lei către tânără.

De asemenea, instanţa vasluiană a emis mandate de arestare preventivă pe numele celor şapte, în prezent aceştia fiind încarceraţi la Penitenciarul Vaslui.

Sentinţa în cazul celor şapte tineri a fost contestată de către avocatul fetei, de procurorii Parchetului Judecătoriei Vaslui, dar şi de către cei şapte tineri. Aceştia au fost judecaţi pentru că ar fi sechestrat şi violat, timp de mai multe ore, în noiembrie 2014, o fată de 18 ani, care ulterior a fost transportată la spital. Potrivit cercetărilor făcute de către anchetatori, adolescenta a fost abuzată sexual în două rânduri, în aceeaşi seară, de către cei şapte tineri.

Reţinuţi iniţial de către poliţişti, cei şapte tineri au fost arestaţi preventiv de Judecătoria Vaslui la trei zile după viol. La începutul lunii aprilie, aceeaşi instanţă a decis eliberarea, pe rând, din arest a celor şapte vasluieni acuzaţi de viol, aceştia fiind plasaţi atunci în arest la domiciliu. În 19 iunie, Judecătoria Vaslui a înlocuit măsura arestului la domiciliu cu cea a controlului judiciar în cazul celor şapte tineri.