Comisia Europeana acuza Turcia de lacune semnificative în domeniile drepturilor omului si democratiei, în raportul anual cu privire la perspectiva unei aderari îndelung amânate la Uniunea Europeana (UE) care releva învolutii grave în libertatea de exprimare, în ultimii doi ani, relateaza BBC News, potrivit Mediafax.

Bruxellesul releva, de asemenea, lacune semnificative în domeniul judiciar si noi legi contrare standerdelor UE.

Comisia publica acest raport înntr-o perioada în care UE are nevoie de ajutorul Ankarei, în încercarea de a prelua controlul asupra crizei refugiatilor.

Documentul este publicat, de asemenea, dupa alegerile parlamentare în urma carora Partidul Justitiei si Dezvoltarii (AKP) al presedintelui islamo-conservator Recep Tayyip Erdogan a reusit sa obtina din nou majoritatea pe care o pierduse în scrutinul din iunie.

Prezentarea raportului a fost amânata din cauza unor negocieri sensibile pe tema crizei refugiatilor, cu oficiali turci, inclusiv cu presedintele, înainte de votul de la 1 noiembrie.

Raportul Comisiei pare sa aplice "câtiva pumni", potrivit corespondentului BBC la Bruxelles. În pofida faptului ca numele lui Erdogan nu apare în raport, criticile îl vizeaza pe cel mai puternic om din Turcia.

Dupa mai multi ani de progrese în domeniul libertatii de exprimare, raportul denunta un "recul grav" în ultimii doi ani.

Situatia în domeniul securitatii s-a deteriorat de asemenea grav si este imperios necesar ca negocierile de pace cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) sa fie reluate, îndeamna Comisia în document.

Deschiderea unor dosare penale împotriva unor jurnalisti au redus libertatea presei, iar modificari aduse legii cu privire la Internet reprezinta un pas înapoi semnificativ de la standardele europene, denunta Comisia.

Independenta sistemului judiciar si principiul separarii puterilor în stat au fost, de asemenea, subminate, conchide raportul.