Judecătoria Medgidia a admis joi 29 octombrie, o cerere de eliberare condiţionată din închisoare a lui Ioan Becali, care execută la Penitenciarul Poarta Albă o pedeapsă de 6 ani şi 4 luni închisoare primită în dosarul transferurilor din fotbal.

Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată de procurorii DNA.

Ioan (Giovani) Becali se află în penitenciar de un an şi aproape 8 luni.

Până în prezent, alţi trei condamnaţi din acest dosar au fost eliberaţi condiţionat din închisoare — Jean Pădureanu, George Copos şi Gheorghe Popescu.

Pe 4 martie 2014, judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au decis condamnarea la închisoare cu executare a celor opt oameni din fotbal inculpaţi în dosarul transferurilor.

Astfel, George Copos, fostul acţionar majoritar al FC Rapid, a fost condamnat la 3 ani şi 8 luni de închisoare, Mihai Stoica, managerul general al FC Steaua — la 3 ani şi 6 luni de detenţie, Cristian Borcea, fost acţionar al FC Dinamo — 6 ani şi 4 luni, Ioan Becali — 6 ani şi 4 luni, Victor Becali — 4 ani şi 8 luni.

De asemenea, Jean Pădureanu, fost preşedinte al clubului Gloria Bistriţa, a fost condamnat la 3 ani şi 4 luni de închisoare cu executare în acelaşi dosar, Gheorghe Popescu — la 3 ani, o lună şi 10 zile de închisoare cu executare, iar Gheorghe Neţoiu — la 3 ani şi 4 luni de detenţie cu executare.

În motivarea deciziei de condamnare, judecătorii arătau că Ioan şi Victor Becali, precum şi Cristian Borcea au primit pedepse mai mari, deoarece au fost iniţiatorii şi principalii beneficiari ai activităţilor ilicite.

Potrivit DNA, faptele săvârşite de cei opt oameni din fotbal au provocat un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane de dolari în dauna statului şi de peste 10 milioane de dolari în dauna a patru cluburi de fotbal, o parte dintre banii obţinuţi din transferuri fiind „spălaţi” prin intermediul unor firme off-shore.

Rechizitoriul întocmit de procurori se referă la 12 transferuri ale unor fotbalişti români efectuate de la cluburile Dinamo Bucureşti, Rapid Bucureşti, Gloria Bistriţa şi Oţelul Galaţi către cluburi din străinătate, în perioada 1999 — 2005.