Luni dimineaţa, la ora 7.30, 120 de inspectori de la Direcţia Antifraudă din cadrul ANAF au luat cu asalt complexul comercial Dragonul Roşu din estul Capitalei, în cadrul Operaţiunii de Cristal. În pregătirea acestei acţiuni au fost efectuate monitorizări ale intrărilor şi ieşirilor de marfă, dar şi analize de risc ale agenţilor economici care îşi desfăşoara activitatea în acest engros.

În cadrul operaţiunii "Cristal" sunt vizate 60 de engros-uri, iar la sfârşitul acestei prime etape care se va finaliza pe 25 decembrie operaţiunea va fi reluată la începutul anului 2016, avându-se în vedere rezultatele rapoartelor de evaluare ale primei etape. Miercuri vor fi prezentate rezultatele obţinute în urma acţiunilor de control de săptămâna trecută, când au avut loc primele verificări în 15 engros-uri din toată ţara.

"La sfârşitul acestei operaţiuni, singurii care vor mai desfăşura activităţi economice în engros-urile din întreaga ţară vor fi doar contribuabilii oneşti. Iar cei care se gândesc că vor înfiinţa alte firme prin interpuşi care nu au cazier fiscal, pentru a obţine codul de TVA, trebuie să înţeleagă că aceasta nu este o operaţiune singulară, ci doar primul pas din strategia de combatere definitivă a
evaziunii fiscale din engros-uri. Vom verifica aceste centre comerciale fără întrerupere, până când se va elibera bon fiscal şi pentru un şurub", a declarat Gelu Ştefan Diaconu, preşedintele ANAF.

În fiecare zi, atât în cadrul controalelor operative, cât şi al verificărilor documentare şi al întâlnirilor cu reprezentanţii firmelor depistate cu nereguli în timpul controalelor, inspectorii antifraudă din toată ţara vor verifica în detaliu activitatea economică şi traficul de mărfuri din toate complexurile comerciale.Echipa de conducere a operaţiunii va stabili atât zilele în care formaţiunile mobile ale Direcţiei Antifraudă vor monitoriza 24 de ore din 24 intrările şi ieşirile de marfă, cât şi altgoritmul de schimbare a componenţei
echipelor de control.

În cadrul operaţiunii sunt vizate 60 de engros-uri din oraşele, iar astăzi inspectorii antifraudă au demarat simultan controalele în primele complexuri engros, respectiv în West Market (Oradea), Agrotransilvania Dezmir (Cluj), Romalion (Bacău), Pasărea Phoenix (Iaşi), Galgros (Galaţi), Tug (Brăila) 7. Euro 2 (Timişoara), Piaţa de Gros (Timişoara), Marlorex ( Craiova ), Frigorifer ( Craiova ), Gama Center (Ploieşti), Pavcom (Târgovişte), Expomarket Doraly (Afumaţi Ilfov), Smart Expo Flora (Bucureşti), Brintex (Braşov)

Această operaţiune se va desfăşura concomitent cu acţiunea de supraveghere continuă a importurilor de bunuri având ca destinaţie aceste depozite engross, susţin cei de la Antifraudă. Totodată, achiziţiile intracomunitare vor fi monitorizate cu o structură nouă, specializată, a Direcţiei Antifraudă (structura Trafic Control) căreia îi vor fi alocate 200 de posturi în plus din cele 1.000 de posturi alocate suplimentar de guvern pentru ANAF.

Pe parcursul controalelor operative, inspectorii antifraudă vor beneficia de suportul Brigăzii de intervenţie rapidă din cadrul Jandarmeriei Române.