Autorii dublului atentat sinucigaş comis sâmbătă la Ankara au fost identificaţi cu ajutorul mostrelor ADN, scrie cotidianul turc Hurriyet, menţionând că cei doi terorişti sunt membri ai unei reţele jihadiste, relatează agenţia EFE.

Unul dintre ei este Yunus Emre Alagoz, liderul unei reţele de sprijin a grupării jihadiste Statul Islamic (SI) în sud-estul Turciei, iar al doilea este Omer Deniz Dundar, membru al aceleiaşi reţele.

Poliţia a identificat de asemenea vehiculele folosite de aceştia în călătoria de la Gaziantep (oraş situat în apropierea graniţei cu Siria) la Ankara.

Autorităţile au arestat o a treia persoană considerată complicele celor doi, dar a cărei identitate nu a fost dezvăluită, fiind prezentată doar cu iniţialele Y.S.

La rândul său, cotidianul Milliyet a relatat că Yunus Emre Alagoz a fost filmat de camerele de supraveghere, menţionând de asemenea că acesta era fratele mai mare al lui Abdurrahman Alagoz, un jihadist care a comis un alt atac sinucigaş pe 20 iulie în localitatea Suruc, în timpul unei adunări a stângii prokurde, soldat cu 34 de morţi.

Dispozitivul exploziv folosit în acel atentat este identic cu cel utilizat în atentatele de sâmbătă. A fost utilizat acelaşi exploziv, TNT, în aceeaşi cantitate, iar bombele artizanale a fost prevăzute şi cu bile metalice, pentru a se amplifica efectul mortal.

Surse din cadrul guvernului turc au declarat agenţiei EFE în luna iulie că expertiza bombei folosite la Suruc a permis determinarea faptului că autorul atacului a fost antrenat de gruparea Statul Islamic.

Yunus Emre Alagoz a călătorit în Siria şi Arabia Saudită înainte de a deschide în aprilie 2013 un ‘local islamic’ în provincia Adiyaman, în sud-estul Turciei, unde recruta şi îndoctrina în folosul SI tineri din zonă. Poliţia a închis localul după ce a primit denunţuri din partea familiilor, care şi-au dat seama cum copiii lor au fost radicalizaţi în acest mediu.

În prezent, poliţia compară mostrele de ADN ale familiei Alagoz cu cele din resturile umane ale victimelor atentatelor de la Ankara