Un tanc american a intrat în ruinele spitalului din Afganistan distrus într-un atac aerian la 3 octombrie, stârnind îngrijorări că armata SUA a vrut astfel să elimine dovezi în cazul unei eventuale anchete privind comiterea unei crime de război, a relatat joi The Guardian în pagina sa online.

Atacul asupra spitalului din Kunduz care aparţinea organizaţiei caritabile Medici fără Frontiere (Médécins sans Frontieres, MSF) s-a soldat cu moartea a 10 pacienţi şi a 12 membri ai personalului.

Într-un comunicat transmis joi, MSF susţine că a fost informată după 'intruziunea' din aceeaşi zi că în tanc se aflau investigatori ai unei echipe formate din reprezentanţi ai SUA, NATO şi Afganistanului care anchetează atacul. "Intrarea neanunţată şi forţată a avariat proprietatea, a distrus potenţiale probe şi a cauzat stres şi teamă", a precizat MSF.

Pentagonul nu a răspuns solicitării de a comenta incidentul, care survine în contextul în care au apărut noi dovezi că forţele americane care operau în zonă la momentul atacului ştiau că în clădire funcţiona un spital.

Analişti americani pentru operaţiuni speciale adunaseră informaţii asupra spitalului cu câteva zile înainte de atac, deoarece credeau că un agent pakistanez îl folosea ca bază, conform unor informaţii oferite de Associated Press, care citează un fost oficial al serviciilor secrete, rămas sub protecţia anonimatului.

Analiştii au făcut o hartă o zonei şi au trasat un cerc în jurul spitalului, a spus oficialul citat. Bărbatul pakistanez, prezentat deopotrivă ca un suspect taliban şi angajat al Directoratului inter-servicii din Pakistan, a fost ucis în atac, a mai declarat oficialul citat de AP.

Din cei aproape 200 de pacienţi şi membri ai personalului aflaţi în spital în momentului atacului, cel puţin 30 au fost răniţi, potrivit MSF, care a spus că atacul este o încălcare a Convenţiilor de la Geneva şi o crimă de război. Potrivit organizaţiei, unii dintre pacienţi au ars de vii în paturile lor.

Mai multe anchete privind atacul analizează dacă echipele americane distincte implicate — experţii în operaţiuni speciale, ofiţeri ai comunităţii de informaţii, comandamentul militar care a ordonat atacul — ştiau că unitatea este un spital, dacă au transmis un avertisment că urmează un atac şi ce s-a întâmplat la faţa locului la momentului loviturii.

Nu se ştie dacă informaţiile deţinute de analişti conform cărora unitatea era un spital au fost împărtăşite şi comandamentului care a lansat atacul, mai notează The Guardian. Potrivit MSF, coordonatele GPS care identificau spitalul au fost împărtăşite cu ofiţeri americani, afgani şi ai coaliţiei internaţionale, dar şi cu oficiali civili "nu mai târziu de 29 septembrie".

AGERPRES