Unul dintre cei mai influenţi generali iranieni, Qassem Soleimani, s-ar afla în Siria, unde este implicat în ofensiva pe care ţara o pregăteşte împreună cu luptători din Iran, Hezbollah şi cu sprijinul avioanelor ruseşti.

O serie de fotografii care au apărut pe Internet arată că Generalul Qassem Soleimani este alături de trupele sale în Latakia, centrul de putere al regimului Assad şi locul unde se află şi bazele ruseşti. Bărbatul în vârstă de 58 de ani este comandantul forţelor Quds, unitatea paramilitară de elită a Gărzilor Revoluţionare iraniene, specializată în operaţiuni externe clandestine.

Până acum, generalul, considerat noua stea a Iranului, s-a remarcat prin planificarea unei contraofensive de succes a miliţiilor şiite din Irak împotriva Statului Islamic. Prezenţa sa în Siria are loc în contextul în care armata siriană, alături de aliaţii săi Iran, Rusia şi Hezbollah, pregăteşte o ofensivă îndreptată atât împotriva teroriştilor din ISIS, cât şi a rebelilor.

Teheranul se implică în criza din Siria aducând ca argument, între altele, modul în care Occidentul a gestionat până acum criza siriană.

„America şi aliaţii săi nu au luat în serios evoluţiile din teren şi au crezut că totul este o glumă. De aceea, noua coaliţie şi noua echipă au început să intre pe scenă în plin. Ar putea fi vorba despre o nouă evoluţie în regiune”, a spus Aleddin Boroujerdi, şeful Comisiei de Politică Externă a Parlamentului Iranului.

Digi 24