Cel puţin nouă angajaţi ai organizaţiei Medici fără Frontiere au fost ucişi şi 37 de persoane au fost grav rănite după ce clinica ONG-ului din oraşul afgan Kunduz a fost lovită de un bombardament ce ar fi avut loc în timpul unui raid american, potrivit unui nou bilanţ preluat de AFP.

Bilanţul, care anterior indica trei morţi, ar putea creşte, întrucât 'numeroşi pacienţi şi membri ai personalului lipsesc încă de la apel', a precizat organizaţia. În momentul bombardamentului, în clinică se aflau 105 pacienţi şi 80 de membri ai personalului medical, afgani şi străini.

Organizaţia Medici fără Frontiere a indicat că spitalul a continuat să fie bombardat 'timp de mai mult de 30 de minute' şi după ce a avertizat armatele americană şi afgană că centrul său medical a fost lovit în timpul nopţii de un bombardament.

Organizaţia cere 'să se facă rapid lumină' în legătură cu acest atac.

Surse NATO din Afganistan au declarat pentru agenţia de presă franceză că spitalul ar fi putut fi lovit în timpul unui raid aerian american ce a fost lansat pentru susţinerea armatei afgane în contraofensiva acesteia împotriva talibanilor.

Operaţiunea, care a vizat 'persoane ce ameninţă forţele coaliţiei, ar fi putut provoca pagube colaterale în centrul medical din apropiere', a declarat colonelul Brian Tribus, purtător de cuvânt al misiunii NATO în Afganistan.

Clinica organizaţiei Medici fără Frontiere a acordat un ajutor crucial populaţiei civile de la ocuparea oraşului Kunduz de către talibani şi în timpul contraofensivei forţelor de securitate afgane, fiind singurul spital în această regiune din nordul Afganistanului capabil să acorde asistenţă medicală pentru cazuri grave, notează AFP.

''MSF a tratat 394 de răniţi începând de luni', de la ocuparea oraşului de către talibani, a explicat medicul Bart Janssens, directorul operaţiunilor organizaţiei. 'Suntem profund şocaţi de acest atac', a adăugat el.

Kunduz, oraş strategic în nordul Afganistanului, a fost în această săptămână teatrul unor intense confruntări între talibani şi forţele de securitate afgane, care au preluat controlul oraşului în cursul zilei de joi.