Explicaţia oferită în general de mass-media indică Siria ca o altă ţară din Orientul Mijlociu, a cărei populaţia s-a săturat să mai îndure un regim brutal şi corupt al unui dictator odios. Luptele duse cu trupele plătite de dictator au adus ţara în haos şi au dus apariţia grupărilor extremiste, teroriste.

Astfel se explică în presa occidentală faptul că Statul Islamic, noul Califat al secolului XXI, şi-a stabilit capitala la Raqqa şi a ocupat teritorii întinse, atât din Irak, cât şi din Siria.

Dar asta e latura romantică a poveştii, pentru contribuabilul occidental, forţat să-şi dezlege baierele pungii ca să hrănescă, adăpostească, îngrijească şi educe milioane de emigranţi proveniţi din Siria, Irak, Libia şi multe alte ţări musulmane din Asia şi Africa (conform ultimelor date, peste 80% dintre refugiaţii ajunsi în UE sunt musulmani şi 72% adulţi, de sex masculin), scrie adevărulfinanciar.ro

În realitate, bătălia sângeroasă care se duce acum se datorează poziţiei strategice a Siriei.

Siria este cheia Orientului Mijlociu. Ţara care poate înclina de o parte sau de alta balanţa puterii în regiune şi poate chiar la nivel global. O alianţă între Siria condusă de Bashar al-Assad, Rusia şi Iran reprezintă o contrapondere la gruparea de forţe ale SUA, Arabia Saudită, Qatar şi Turcia.

În cazul în care Assad va fi înlăturat de la putere iar Occidentului îi va fi permis să influenţeze în stabilirea unui regim post-Assad, echlibrul din regiune s-ar pierde, Rusia va pierde singura bază militară din Mediterana, iar legăturile Teheranului cu Hezbollah vor fi întrerupte, precum şi influenţa sa regională, care va fi drastic restrânsă.

Decizia lui Assad de a participa la construirea Conductei Islamice de gaze, în timp ce blochează proiectul gazoductului Qatar-Turcia, este o manifestare a situaţiei geostrategice din zonă.

Agenţiile internaţionale de presă au anunţat întărirea forţelor armate ruseşti dislocate în Siria. Acum, flota aeriană numără 12 avioane de vânătoare SU-25 şi 12 SU-25, şi patru de generaţie mai nouă – SU-27 Flanker. De asemenea, CNN şi New York Times relatează despre transporturi masive de armament modern, iar AFP, citeză un oficial american care a declarat sub protecţia anonimatului că alte 20 de elicoptere de atac au fost observate pe aeroportul din Latkia…

Rusia a lansat pentru prima dată operaşiuni militare cu drone în Siria.

adevarul.ro