Fostul ministru al Culturii Daniel Barbu a fost audiat la DNA, marţi, ca martor în dosarul în care Adrian Severin este acuzat de complicitate la spălare de bani, legat de fapte care ar fi fost comise de asistenţii săi Anne Jugănaru şi Florin Abraham, din perioada în care a fost europarlamentar.

Daniel Barbu a declarat, la ieşirea de la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), că le-a spus anchetatorilor despre dezbaterile la care era invitat, dar că nu ştia despre banii de la Parlamentul European, precizând că cei care participau la aceste activităţi nu erau remuneraţi.

Întrebat dacă la aceste dezbateri se întâlnea cu Adrian Severin, Daniel Barbu a spus că nu a avut nicio legătură cu acesta, ci doar cu Anne Jugănaru.

"Cu domnul Severin nu am avut absolut nicio legătură. Nu ştiu dacă (Anne Jugănaru, n.r.) era asistenta domnului Severin, era directorul executiv al Institutului Social Democrat. Organiza dezbateri, mese rotunde, la care am participat întotdeauan cu plăcere. (...) Nu avem niciun fel de cunoştinţe despre fonduri. Eu am spus doar despre activităţile academice la care am participat, care au fost foarte interesante şi asta a fost tot. Eram invitat ca profesor universitar. Participam la două, trei luni la o masă rotundă, o dezbatere", a spus Daniel Barbu.

Procurorii DNA l-au anunţat pe Adrian Severin, în 17 iulie, că este urmărit penal pentru complicitate la spălare de bani, în formă continuată. În cadrul anchetei, pe bunurile bunurile şi conturile lui Adrian Severin a fost pus sechestru până la suma de 436.663 de euro.

În acelaşi dosar, Anne Jugănaru şi Florin Abraham, asistenţi ai lui Adrian Severin în perioada în care acesta era europarlamentar, sunt urmăriţi penal pentru spălare de bani, în formă continuată.

Într-un alt dosar, în 11 septembrie 2013, Adrian Severin a fost trimis în judecată de procurorii DNA, care îl acuză de luare de mită şi trafic de influenţă, după ce ar fi acceptat să primească 100.000 de euro pentru a depune amendamente în comisiile de specialitate ale PE, în sprijinul intereselor unor presupuse firme.

În schimbul banilor, Severin ar fi acceptat să voteze împotriva unor amendamente ce nu corespundeau intereselor societăţii comerciale pe care cele două persoane pretindeau că o susţin, acestea fiind în realitate reporteri de la Sunday Times.

Mediafax