Croaţia şi-a închis şapte dintre cele opt puncte rutiere de trecere a frontierei cu Serbia, pe fondul numărului mare de imigranţi care au ajuns în ţară, relatează BBC News Online.

Oficialii de la Zagreb au declarat că nu au de ales decât să închidă punctele de trecere a frontierei, după ce 10.000 de persoane au intrat în ţară în urma deciziei Ungariei de a-şi închide graniţa cu Serbia.

Drumurile care duc către punctele de trecere a frontierei cu Serbia au fost de asemenea închise, potrivit oficialilor, astfel că principala rută terestră a imigranţilor din Grecia către nordul Europei a fost blocată.

Punctul de trecere a frontierei de pe principalul drum dintre Belgrad şi Zagreb, cel de la Bajakovo, pare să fi rămas singurul deschis.

Croaţia a încercat să ducă oamenii în centre de azil, dar din cauza numărului foarte mare de imigranţi, mulţi au rămas pe străzi, precizează corespondentul BBC.

Unii imigranţi intenţionează să meargă în Slovenia, care face parte din spaţiul Schengen.

Ministrul croat de Interne, Ranko Ostojici, a declarat joi că ţara sa este "absolut plină" şi le-a transmis imigranţilor un mesaj: "Nu mai veniţi aici. Staţi în centrele de refugiaţi din Serbia şi Macedonia şi Grecia. Acesta nu este drumul către Europa. Autobuzele nu vă pot duce acolo. Este o minciună".

La rândul său, premierul croat Zoran Milanovici a declarat că ţara sa are "o capacitate limitată".

Joi au izbucnit confruntări la Tovarnik şi Batina, două zone de la graniţa cu Serbia care acum sunt închise, după ce oamenii au aşteptat câteva ore să fie transportaţi spre nord.

Autobuzele au sosit înainte de miezul nopţii, dar nu au fost suficiente pentru a transporta pe toată lumea. Şoferii au declarat că oamenii sunt duşi la un centru de recepţie, în timp ce miile de imigranţi rămaşi şi-au petrecut noaptea pe drum sau pe câmp.

De asemenea, scene haotice au avut loc joi seara, în momentul în care a sosit primul tren după 24 de ore.

Mediafax