Andrei Rudeanu, ginerele copreşedintelui PNL Vasile Blaga, a fost trimis în judecată de Parchetul Curţii de Apel Bucureşti fiind acuzat că a înregistrat în contabilitatea firmei sale achiziţii fictive de bunuri şi prestări servicii, prejudiciul produs statului, fiind de 646.139 de euro.

Andrei Rudeanu a fost trimis în judecată, sub control judiciar, de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti pentru evaziune fiscală. În acelaşi dosar, va ajunge în faţa judecătorilor şi Laurenţiu Marin Ciucă pentru complicitate la evaziune fiscală.

Potrivit rechizitoriului, Andrei Rudeanu, ginerele copreşedintelui PNL Vasile Blaga, a înregistrat în contabilitatea firmei sale Axis Corporate Security mai multe facturi fictive provenind de la nouă firme fantomă.

"Inculpatul Rudeanu Ioan Andrei, în calitate de aociat şi administrator al SC ACS SRL, în perioada ianuarie 2010 - mai 2014, în realizarea aceleiaşi rezoluţii infracţionale, a înregistrat în contabilitatea societăţii achiziţii fictive de bunuri/ prestări servicii (161 de acte materiale), provenind de la un număr de nouă societăţi comerciale, identificate cu un comportament fiscal disimulat, de tip fantomă, controlate în fapt de alte persoane rămase neidentificate, modalitate prin care s-a sustras de la plata taxelor şi impozitelor datorate bugetului de stat, cauzând în acest mod un prejudiciu în valoare de 2.805.773 lei (echivalent a 646.139 euro)", se arată în rechizitoriul procurorilor Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti.

Anchetatorii susţin că Laurenţiu Marin Ciucă a emis pe 11 noiembrie 2011 o factură fiscală care atesta o livrare fictivă de materiale promoţionale în valoare totală de 100.000 de lei plus TVA în cuantum de 24.000 de lei, în baza căreia firma lui Rudeanu şi-a diminuat impozitul pe profit, TVA de plată şi impozitul pe dividente, cauzând astfel bugetului de stat un prejudiciu în sumă de 59.840 lei (echivalentul a 13.261 euro).

Procurorii au instituit sechestru asigurător asupra a două autoturisme aparţinând lui Andrei Rudeanu şi a altor 66 aflate în proprietatea firmei Axis Corporate Security, până la concureţa sumei de 2.805.773 de lei, reprezentând prejudiciul cauzat bugetului de stat.

Dosarul va fi judecat de Tribunalul Bucureşti, primul termen al procesului fiind pe 17 septembrie.

Tibunalul Bucureşti a decis, în 22 mai, arestarea preventivă a lui Andrei Rudeanu. Decizia a rămas definitivă de 29 mai, când Curtea de Apel i-a respins contestaţia ginerelui lui Vasile Blaga. Ulterior, Rudeanu a fost cercetat sub control judiciar, în urma unei decizii a instanţei.

Înfiinţată în anul 2009, Axis Corporate Security este o companie care acţioneaza în domeniul securităţii private şi ai cărei specialişti sunt recrutaţi din agenţiile publice, private sau guvernamentale, scrie pe site-ul firmei.

În 2012, firma a câştigat şi contractul de pază a unitătilor miniere din Valea Jiului, iar presa a relatat că societatea a fost sancţionată de mai multe ori de Inspectoratul Teritorial de Muncă Hunedoara, pentru că nu şi-a respectat obligaţiile faţă de angajaţii care se ocupă cu paza unităţilor miniere.

De asemenea, firma a câştigat contracte cu Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Timişoara, pentru paza unor poduri aflate în patrimoniul regiei. Urmare a criticilor la adresa lui Vasile Blaga, firma Axis Corporate Security a renunţat la contractul cu CNADNR.

Andrei Ionuţ Rudeanu este căsătorit cu fiica lui Vasile Blaga, Agathe Cristina, din 2008.