Paisprezece persoane acuzate că au contractat credite în valoare totală de 1,4 milioane de lei, folosind adeverinţe de salariat false, eliberate de administratorul unei firme, au fost condamnate de Tribunalul Vaslui la pedepse cuprinse între trei şi nouă ani şi patru luni de închisoare.

Magistraţii vasluieni le-au condamnat pe cele 14 persoane, toate din municipiul Vaslui, la pedepse cuprinse între trei ani şi nouă ani şi patru luni de închisoare, pentru constituirea unui grup infracţional organizat, fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, înşelăciune şi spălare de bani, scrie MEDIAFAX.

Cea mai mare pedeapsă, de nouă ani şi patru luni de închisoare, a primit-o liderul reţelei, Daniel Iacob, care, în calitate de administrator al unei firme, ar fi eliberat adeverinţe de salariat false pentru celelalte persoane condamnate. În baza adeverinţelor respective, inculpaţii au contractat credite de la o bancă în valoare totală de 1,4 milioane de lei.

Instanţa a dispus, de asemenea, ca inculpaţii să plătească unităţii de creditare cele 1,4 milioane de lei.

Decizia Tribunalului Vaslui nu este definitivă, putând fi atacată cu apel de atât de procurori cât şi de persoanele condamnate.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), grupul infracţional, condus de Daniel Iacob, fost secretar de şcoală, a contractat credite bancare, folosind documente false, care atestau calităţi de salariat şi venituri false.

Ajutat şi de o femeie, liderul grupului avea rolul de a identifica şi dirija către bancă persoanele care, potrivit anchetatorilor, urmau să contracteze creditele, punându-le la dispoziţie documente false, care urmau să fie folosite de unitatea bancară.

Persoanele în numele cărora Daniel Iacob făcea împrumuturi, se arată în rechizitoriul procurorilor, erau recrutate din rândul celor cu o situaţie materială precară, fără venituri, cărora li se acordau sume modice. În total, au fost contractate 15 credite în lei şi în valută, unitatea bancară fiind prejudiciată de 1.393.000 lei.

Procurorii DIICOT mai arată în rechizitoriu că activităţile ilegale ale grupului infracţional ”prezintă un grad ridicat de pericol social, afectând grav un sector important al vieţii economice, faptele comise aducând atingere sistemului bancar”.