Magistraţii Judecătoriei Găeşti au respins cererea de eliberare condiţionată din închisoare a lui Ioan Niculae, pe motiv că, deşi acesta a executat o treime din pedeapsă, timpul prea scurt petrecut de omul de afaceri în penitenciar nu a format instanţei convingerea că el s-a îndreptat.

Judecătoria Găeşti a dat publicităţii marţi motivele pentru care a respins pe 31 august cererea lui Ioan Niculae de eliberare condiţionată din Penitenciarul Găeşti, unde execută o pedeapsă de 2 ani şi jumătate închisoare, în dosarul "Mită la PSD".

În motivare, judecătorii arată că Ioan Niculae are de executat 914 zile de închisoare, iar fracţia minimă de o treime (aplicată persoanelor de peste 60 de ani) pentru a putea fi eliberat este de 304 zile.

Ioan Niculae a executat efectiv 139 de zile, la care se adaugă 150 de zile ca urmare a faptului că a scris 5 cărţi şi 16 zile reprezentând munca prestată în Penitenciarele Jilava şi Găeşti. În total, în cazul lui Ioan Niculae se iau în considerare 305 zile executate.

Judecătoria Găeşti atrage însă atenţia că îndeplinirea fracţiei de o treime nu atrage automat şi eliberarea condiţionată, fiind necesară îndeplinirea cumulativă a dispoziţiilor art. 59 din vechiul Cod penal.

"Legat de cea de-a doua condiţie — să dea dovezi că s-a îndreptat şi că se poate integra în societate — timpul scurt petrecut de condamnat în penitenciar nu a format convingerea instanţei că scopul preventiv şi educativ al pedepsei aplicate a fost atins. (...) Este de observat că, faţă de durata pedepsei de 2 ani şi 6 luni, perioada efectiv executată este mult prea mică, nefiind oportun, la acest moment, să se dispună liberarea condiţionată. Nu trebuie pierdut din vedere faptul că pedeapsa are şi caracter represiv, respectiv tocmai izolarea de societate a celui condamnat pentru o perioadă de timp, ce variază în funcţie de criteriile de individualizare a pedepsei ", se arată în motivare.

Omul de afaceri Ioan Niculae a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucureşti, pe 2 aprilie, la doi ani şi şase luni închisoare cu executare, iar fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Brăila Gheorghe Bunea Stancu a primit trei ani închisoare cu executare, în dosarul "Mită la PSD".

Ioan Niculae, acţionar principal al grupului Interagro SA, este acuzat de complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată.

AGERPRES