Piloţii Deutsche Lufthansa de pe cursele pe distanţe medii şi scurte din şi către Germania intră miercuri în grevă, extinzând astfel protestul care afectează marţi cursele intercontinentale, în cadrul conflictului cu conducerea grupului legat de măsurile de reducere a costurilor, relatează Bloomberg

Protestul de miercuri va avea loc în intervalul 00.01-23.59 (ora Germaniei).

Lufthansa va fi nevoită să anuleze sute de zboruri, după ce sindicatul Vereinigung Cockpit a anunţat că protestul de marţi al piloţilor de pe cursele pe distanţe lungi va fi urmat de cel al piloţii avioanelor A320, Boeing 737 şi Embraer.

Protestele de marţi şi miercuri se adaugă altor 12 acţiuni greviste care au fost organizate de piloţii Lufthansa din aprilie 2014. Ultima grevă a avut loc cu trei zile înainte de prăbuşirea intenţionată, de către un pilot al diviziei low-cost Germanwings, a unei aeronave Airbus, în Alpii francezi, pe 24 martie, în urma căreia 150 de persoane şi-au pierdut viaţa.

Directorul general al Lufthansa, Carsten Spohr, a declarat săptămâna trecută că este pregătit să suporte noi greve, pentru a impune schimbări care vor ajuta compania să concureze cu operatorii low-cost din Europa şi Golful Persic, pe cursele pe distanţe lungi.

Numai că grevele au redus deja profitul operaţional al Lufthansa cu circa 300 de milioane de euro, iar Spohr a fost nevoit să revizuiască de două ori ţintele financiare ale grupului, în primul său an de mandat.

"Pagubele financiare sunt în creştere", a declarat Dirk Schlamp, analist la DZ Bank în Frankfurt, adăugând că există o probabilitate destul de ridicată ca acţiunile viitoare de protest să afecteze reputaţia Lufthansa.

Bettina Volkens, membru în board-ul Lufthansa pentru resurse umane, a declarat că fiecare grevă reduce şansele de a găsi o soluţie pentru închiderea conflictului cu sindicatul.

Lufthansa a fost nevoită să anuleze luni o parte din curse, din cauza grevei piloţilor, iar continuarea şi miercuri a protectului va extinde problemele cel puţin până joi. Greva va include şi cursele Germanwings.

Planul de reorganizare susţinut de directorul general Schlamp prevede ca Germanwings să preia o parte din cursele operate în prezent de Lufthansa, pentru reducerea cheltuielilor, inclusiv cu salariile personalului navigant.

Septembrie este în general o lună profitabilă pentru transportatorii aerieni, sfârşitul sezonului de vacanţă coincizând cu creşterea călătoriilor de afaceri.

Sindicatul Vereinigung Cockpit s-a oferit în iulie să accepte creşterea vârstei de pensionare pentru personalul navigant, pentru reducerea costurilor, cu condiţia ca membrii conducerii să nu excludă un număr mai mare de piloţi din acordul colectiv negociat.

Spohr nu acceptă însă această propunere, întrucât vrea să transfere o parte din piloţii care operează pe cursele pe distanţe scurte la brandul regional al grupului, Eurowings. Acest brand va opera ca o divizie low-cost, iar media de salarizare va fi mai mică.

Directorul general a înfiinţat totodată o sucursala a Eurowings în Austria, unde sindicatul german nu are competenţe.

MEDIAFAX