Preşedintele Franţei, Francois Hollande, a anunţat luni că ţara sa va accepta 24.000 de refugiaţi în următorii doi ani din cei 120.000 pe care îi estimează Comisia Europeană pentru întreaga Uniune Europeană, în cadrul aşa-numitului "mecanism permanent şi obligatoriu" propus de Paris şi Berlin, informează DPA şi EFE. Anunţul a fost făcut de Hollande în cadrul conferinţei de presă semestriale de la Palatul Elysee.

Potrivit Reuters, Hollande a repetat că el şi cancelarul german Angela Merkel doresc ca Uniunea Europeană să sprijine planul potrivit căruia fiecare ţară membră să fie obligată să preia o cotă parte din numărul total de imigranţi.

"Aceasta este o criză şi este o criză gravă şi dramatică. Dar este o criză care poate fi controlată şi care va fi controlată", a spus Hollande.

Totodată, o sursă europeană a declarat că executivul european va propune Germaniei şi Franţei să primească 31.443 şi respectiv 24.031 de refugiaţi pentru a mai reduce presiunea asupra celor trei ţări europene care se confruntă cu un aflux masiv de imigranţi — Italia, Grecia şi Ungaria. Cifra aferentă Franţei a fost deja confirmată de preşedintele Hollande.

Miercuri, în faţa Parlamentului European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, Comisia Europeană şi şeful ei, Jean-Claude Juncker, vor cere statelor membre să repartizeze de urgenţă 120.000 de refugiaţi suplimentari în cadrul UE.