Armata SUA va desfăşura avioane de luptă F-22 în Europa în foarte scurt timp, în cadrul Iniţiativei de Reasigurare Europeană, a anunţat luni şefa forţelor aeriene americane, Deborah James, transmite Reuters, citată de Agerpres.

"Astăzi anunţăm că vom desfăşura foarte curând avioane F-22 pentru a sprijini cerinţele de luptă şi de comandă şi în cadrul Iniţiativei de Reasigurare Europeană", a declarat James, citată de sputniknews.com.

"Acest gen de desfăşurări ne permit să ne antrenăm şi să operăm împreună cu aliaţii noştri, să câştigăm mai multă experienţă pe terenul european", a explicat ea.

Deborah James a declarat însă că, din motive de securitate a operaţiunii, nu poate oferi detalii cu privire la numărul aparatelor, data sau locul desfăşurării lor.

Măsura este menită să liniştească îngrijorările în creştere ale unor aliaţi din cadrul NATO cu privire la o agresiune militară din partea Rusiei.

Aviaţia militară americană foloseşte avioane F-22 în loviturile împotriva Statului Islamic, acestea fiind primele operaţiuni de luptă în care este implicat acest tip de aparate, precizează Reuters.

În luna februarie, preşedintele Barack Obama a propus un buget de 789 milioane de dolari pentru continuarea şi extinderea prezenţei militare a SUA în Europa, menţionează sputniknews.com.

Iniţiativa de Reasigurare Europeană, lansată de preşedintele american Barack Obama în iunie 2014 la Varşovia, conţine măsuri pentru consolidarea apărării statelor aliate şi partenere din flancul estic al NATO, precum şi sporirea prezenţei militare americane în această regiune.