Poliţia Română a coordonat, în perioada 9-19 septembrie a.c., o serie de activităţi pentru creşterea siguranţei elevilor, prin reducerea riscului de producere a accidentelor rutiere în care ar putea fi implicate autovehiculele special destinate transportului de elevi, precum şi verificarea respectării destinaţiei exclusive a acestor autovehicule.
Poliţiştii rutieri, în cooperare cu autorităţile publice locale, Inspectoratele Şcolare Judeţene şi reprezentanţi ai I.S.C.T.R., au verificat 2.633 de autovehicule destinate transportului de elevi.
În urma verificărilor, au fost constatate mai multe deficienţe, respectiv 105 certificate de transport în cont propriu lipsă sau expirate, 75 de autovehicule aveau inspecţia tehnică periodică expirată, 30 de autovehicule nu aveau asigurare obligatorie de răspundere civilă pentru accident, iar 20 de conducători de autovehicule nu deţineau atestate profesionale.
Pentru deficienţele constatate au fost transmise 182 de informări deţinătorilor autovehiculelor, pentru dispunerea de măsuri în vederea remedierii acestora.
Tot cu această ocazie, reprezentanţii poliţiei rutiere au instruit 2.331 de conducători de autovehicule cu privire la respectarea legislaţiei rutiere şi adoptarea unei conduite preventive, în timpul deplasării pe drumurile publice.
Ulterior, în perioada 16-19 septembrie a.c., poliţiştii au acţionat în trafic pentru verificarea autovehiculelor destinate transportului elevilor.
Au fost controlate, în trafic, 1.636 de autovehicule destinate exclusiv transportului de elevi. Astfel, poliţiştii au constatat 304 abateri, pentru care au aplicat sancţiuni contravenţionale în valoare de 84.160 lei. Cele mai multe sancţiuni, 296, au fost aplicate pentru nerespectarea normelor privind circulaţia pe drumurile publice, iar 8 sancţiuni au fost aplicate pentru nereguli privind legalitatea acestor transporturi.
De menţionat că, au fost depistate 13 autovehicule care circulau cu defecţiuni tehnice, precum şi 8 autovehicule în care erau transportaţi mai mulţi elevi decât numărul de locuri înscris în certificatul de înmatriculare.
Poliţiştii au reţinut un permis de conducere pentru depăşire neregulamentară şi au retras 16 certificate de înmatriculare.
De asemenea, poliţiştii rutieri au întocmit în 3 cazuri acte premergătoare începerii urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de nerespectare a regimului transportului rutier public conform art. 2811 din Codul Penal.
Modul de efectuare a transportului elevilor şi preşcolarilor rămâne în atenţia poliţiştilor şi va fi verificat pe întreaga perioadă de desfăşurare a anului şcolar 2013-2014. Prin aceste acţiuni, Poliţia Română urmăreşte reducerea riscului de producere a accidentelor rutiere în care ar putea fi implicate autovehiculele special destinate transportului de elevi, precum şi verificarea respectării destinaţiei exclusive a acestor autovehicule.