Poliţiştii fac percheziţii în Călăraşi, la persoane suspectate că au înşelat o companie de telefonie, de la care au luat 55 de telefoane la preţ promoţional, cu abonamente încheiate pe numele altor persoane,obţinând de la acestea date de identitate după ce postau anunţuri pentru muncă în străinătate

Percheziţiile sunt făcute de poliţiştii Direcţiei de Investigaţii Criminale din Poliţia Română şi DIICOT Bucureşti, la două adrese din judeţul Călăraşi, într-un dosar în care doi bărbaţi şi o femeie sunt cercetaţi pentru înşelăciune, constituire a unui grup infracţional organizat şi acces ilegal la un sistem informatic.

La finalul percheziţiilor, vor fi duse la audieri 18 persoane pe numele cărora au fost emise mandate de aducere.

"Activitatea investigativă în cauză s-a derulat în perioada iunie – iulie 2015 şi a vizat o grupare infracţională, din judeţul Călăraşi, ai cărei membri aveau drept scop obţinerea de terminale mobile şi abonamente aferente furnizării serviciilor telefonice", arată luni Poliţia Română, într-un comunicat de presă.

Potrivit primelor cercetări, în perioada noiembrie 2014 - iunie 2015, membrii grupului infracţional au obţinut 55 de telefoane mobile de ultimă generaţie, la preţ promoţional, şi tot atâtea abonamente de furnizare a serviciilor telefonice.

"Pentru derulararea activităţilor ilicite, aceştia ar fi indus în eroare reprezentanţii unei companii de telefonie prin accesarea fără drept a sistemului informatic al acesteia, respectiv a conturilor de utilizator ale mai multor persoane. Profitând de o ofertă comercială ce consta în posibilitatea persoanelor interesate de a intra în posesia unui terminal mobil de ultimă generaţie la un preţ promoţional, sub condiţia încheierii unui abonament, cei în cauză ar fi defăşurat mai multe activităţi ilicite. Pentru obţinerea telefoanelor, erau parcurse mai multe etape, respectiv substituirea persoanei interesate, lansarea unei comenzi ce prezenta aparenţa că provine de la aceasta, urmată de intrarea în posesia terminalului mobil comandat şi a cartelei telefonice aferente", a precizat sursa citată.

Astfel, pentru a intra în legătură cu persoanele care urmau să fie substituite, membrii grupului infracţional postau pe internet oferte de muncă în străinătate. După ce primeau CV-urilor persoanelor interesate, solicitau copii ale actelor de identitate, în vederea încheierii contractelor de muncă.

"Ulterior, pretinzând că sunt persoanele a căror identitate şi-o declinau în mod nereal, ar fi accesat fără drept sistemul informatic al companiei de telefonie şi ar fi creat conturi de utilizator în aplicaţia on-line pusă la dispoziţia clienţilor. De asemenea, pentru conturile deja existente ar fi solicitat resetarea parolelor aferente. Ulterior, ar fi lansat comenzi on-line pentru abonamente noi de telefonie mobilă şi terminale mobile de ultimă generaţie la preţuri promoţionale", susţin anchetatorii.

Telefoanele mobile era furnizată prin intermediul angajaţilor unui serviciu de curierat rapid, existând indicii că aceştia s-ar fi aflat în legătură cu cei care lansau comenzile. Astfel, ar fi predat membrilor grupului infracţional terminalele mobile la alte adrese de livrare decât cele de facturare existente în baza de date a companiei de telefonie şi fără a proceda la identificarea persoanelor care le preluau.

Prejudiciul produs companiei de telefonie a fost estimat la 11.592 de lei şi 30.000 de euro, echivalentul a 55 de telefoane mobile şi a abonamentelor de furnizare a serviciilor de telefonie mobilă aferentă.

La percheziţii participă 30 de poliţişti de la Direcţia de Investigaţii Criminale, Institutul Naţional de Criminalistică şi Inspectoratele de Poliţie ale judeţelor Prahova, Giurgiu şi Călăraşi, precum şi jandarmi de la Brigada Specială de Intervenţie.