Situaţia din Ucraina se înrăutăţeşte, iar autorităţile de la Kiev vor să lanseze o operaţiune antiteroristă în vestul ţării. Operaţiunea ar urma să se desfăşoare în regiunea Transcarpatia, care se învecinează cu România, Ungaria şi Slovacia. Serviciile de securitate susţin că aici au fost detectate activităţi teroriste pentru împărţirea zonelor de influenţă. Autorităţile din Ungaria au reacţionat deja şi spun că se pregătesc inclusiv pentru un exod al etnicilor maghiari în cazul apariţiei unui conflict civil.

Preşedintele Petro Poroşenko a convocat urgent o reuniune de securitate, fiind îngrijorat de riscul izbucnirii încă unui conflict în ţara sa. Distanţa până la Satu Mare, spre exemplu, este de 100 de kilometri.

Grupul de ultranaţionalişti Sectorul Dreptei susţine că luptă împotriva corupţiei din rândul clasei politice şi vrea în acelaşi timp să oprească traficul din ţigări din regiune.

Direcţia antiteroristă de la Kiev a întărit deja securitatea în zonă, dar încearcă să poarte negocieri astfel încât un conflict armat să fie evitat.

În urma unui schimb de focuri, deja trei persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte 13 au fost rănite.

Potrivit presei occidentale, membrii grupării se prezintă ca fiind personaje de genul Robin Hood care apără ordinea publică, combătând corupţia care afectează instituţiile guvernamentale ucrainene.

Ungaria este pregătită pentru scenariul cel mai grav, cel în care etnicii maghiari din vestul Ucrainei ar fi forţaţi să fugă din cauza violenţelor. Guvernul Ungariei trebuie să protejeze toţi cetăţenii ungari.