Iranul şi statele din grupul '5 plus 1' au ajuns la un acord cuprinzător care pune capăt preocupărilor occidentale privind programul nuclear controversat al Teheranului, a declarat marţi un diplomat occidental, citat de DPA.

Acordul va impune reducerea semnificativă a amplorii programului nuclear civil iranian şi îl va plasa timp de mai mulţi ani sub un regim de inspecţii stricte pentru a garanta că nu poate fi folosit pentru a dezvolta bombe atomice, scrie DPA.

În schimb, o serie de sancţiuni asupra economiei Iranului vor fi ridicate.

Informaţia privind ajungerea la un acord este confirmată de surse occidentale şi iraniene pentru Reuters. 'Da, avem un acord', a declarat sursa occidentală citată.

Potrivit unor diplomaţi citaţi de Reuters, embargoul ONU asupra importurilor de arme va rămâne în vigoare cinci ani de la semnare, iar cel privind rachetele timp de opt ani. De asemenea, sancţiunile ONU vor putea fi reinstituite în termen de 65 de zile dacă acordul cu marile puteri nu va fi respectat.

Anterior, un diplomat iranian a anunţat că s-a ajuns deja la un 'acord final istoric', care va duce la ridicarea parţială a sancţiunilor impuse Teheranului, în schimbul limitării programului nuclear iranian.

''Toată activitatea dificilă s-a încheiat şi am parafat un acord'', a spus diplomatul iranian, sub acoperirea anonimatului.

AGERPRES