Parlamentul din Grecia a aprobat, vineri noapte, într-o sesiune extraordinară, pachetul dur de reforme şi reduceri de cheltuieli înaintat joi de guvernul elen condus de Alexis Tsipras, care a întâmpinat la vot opoziţia unor parlamentari provenind chiar din partidul său. Măsurile propuse de Guvernul condus de Tsipras au obţinut în Parlament 251 de voturi favorabile, 32 de voturi împotrivă şi opt abţineri, dintr-un total de 300. Restul de nouă parlamentari au fost absenţi de la şedinţă, între aceştia numărându-se şi ministrul demisionar al Finanţelor, Yanis Varoufakis, informează BBC.

Mai mulţi deputaţi din partidul Syriza, condus de premierul Alexis Tsipras, au respins propunerea, fie prin abţinerea de la vot, fie printr-un vot negativ. Printre cei care s-au abţinut se numără ministrul elen al Energiei, Panagiotis Lafazanis, precum şi preşedinta parlamentului, Zoe Konstantopoulou, notează sursa precizată.

Într-o alocuţiune susţinută înainte de vot, premierul Alexis Tsipras şi-a apărat noile propuneri în faţa Parlamentului elen, admiţând că guvernarea sa a comis unele erori, dar că noile măsuri reprezintă cea mai bună variantă posibilă pe care Grecia o are în acest moment.

Pachetul votat vineri noapte de legislativul elen urmează să fie analizat de miniştrii de Finanţe din zona euro. Conform unor surse europene citate de BBC, creditorii Greciei (UE, BCE, FMI) consideră „pozitivă” noua propunere înaintată de executivul de la Atena