Miniştrii de Externe ai marilor puteri au început luni - cu o zi înainte de expirarea unui termen-limită - negocieri dure la Viena, în vederea încheierii unui acord istoric asupra dosarului nuclear iranian, care să pună capăt unui impas de 13 ani, relatează AFP în pagina electronică.

Membrii Grupului 5+1 (cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU - China, Franţa, Marea Britanie, Rusia, Statele Unite - şi Germania) vor ca Iranul să-şi limiteze puternic programul nuclear, pentru a face aproape imposibilă orice încercare a Teheranului de a se dota cu arma nucleară, în schimbul unei anulări a sancţiunilor care i-au fost impuse.

Acordul este negociat de aproape doi ani, după alegerea lui Hassan Rohani ca preşedinte, în 2013, şi are la bază un acord-cadru încheiat în aprilie în Elveţia.

Potrivit acestui acord-cadru, Iranul se angajează să reducă cu peste două treimi numărul centrifugelor - care pot produce combustibil nuclear sau nucleul unei bombe nucleare -, să-şi reducă stocurile de uraniu şi să modifice reactorul de la Arak.

Între problemele dificile, care au întârziat finalizarea acordului la termenul-limită anterior, se află ritmul şi calendarul anulării sancţiunilor, viitoarele capacităţi ale Iranului de a produce echipament nuclear şi un acces sporit al ONU, inclusiv la eventuale baze militare, în Iran.