Procurori militari americani au aflat în acest an despre un număr impresionant de fotografii - circa 14.000 - de la închisorile secrete ale Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA) de pe teritoriul altor ţări, inclusiv din România, în timp ce analizau materialul strâns pentru ancheta Senatului SUA privind programul de interogare al CIA a suspecţilor de terorism, au declarat oficiali americani, relatează Washington Post, citat de Agerpres.

Imaginile, în format electronic, prezintă cadre din interiorul şi exteriorul închisorilor în care CIA a reţinut suspecţi Al-Qaida după atentatele de la 11 septembrie din SUA, însă nu prezintă interogatorii ale deţinuţilor, inclusiv torturarea unor suspecţi care au fost supuşi unor tehnici brutale, precum simularea înecului.

Cele mai multe fotografii prezintă închisori secrete din Thailanda, Afganistan şi Polonia. Există mai puţine fotografii de la închisorile din România şi Lituania, care au fost folosite printre ultimele, înainte de a fi închise în 2006.

În imagini se pot vedea deţinuţi dezbrăcaţi în timpul transportului, au afirmat oficiali americani, care au făcut aceste declaraţii sub rezerva anonimatului. Fotografiile arată de asemenea membri ai personalului CIA şi ai serviciilor de informaţii străine, precum şi pe psihologii Bruce Jessen şi James Mitchell, doi dintre arhitecţii programului de interogare. Washington Post afirmă că guvernul american se va opune probabil oricărei solicitări de a preda fotografii cu ofiţeri CIA sau alţi membri ai personalului, argumentând că securitatea acestora ar putea fi pusa în pericol.