Experţii FMI au recunoscut că în această perioadă de criză, că ţările care vor să-şi facă ordine în finanţele publice nu ar trebui să adopte prea rapid reduceri bugetare, deoarece există riscul care tocmai măsurile de austeritate să fie contraproductive pentru creşterea economiei, transmite Agerpres.

Confruntat cu amploarea recesiunii din zona euro, în special în Grecia, FMI a recunoscut şi la sfârşitul anului 2012 că a subestimat impactul măsurilor de austeritate asupra creşterii economice şi în ultima vreme a recomandat chiar unor ţări să încetinească ritmul de reducere a deficitelor.

FMI recunoaşte că multe ţări confruntate cu această situaţie au pierdut încrederea din partea investitorilor, mai ales că s-au concentrat pe reducerea datoriilor. Criza a dovedit că stimulente fiscale pot fi eficiente în stimularea economiei în timpul unei recesiunii severe, în special atunci când dobânzile de referinţă sunt la un nivel apropiat de zero. De asemenea, achiziţiile de obligaţiuni guvernamentale derulate de Băncile centrale pot ajuta la revenirea pieţelor financiare, cu condiţia ca investitorii să aibă încredere că guvernele sunt serioase cu privire la reducere ulterioară a deficitelor.

Potrivit FMI, una din concluziile trase de pe urma crizei este că ţările trebuie să păstreze un nivel al datoriei mai mic decât se credea anterior, astfel încât să poată răspunde la eventualele şocuri. De asemenea, guvernele ar trebui să acorde o atenţie mai mare la nivelul datoriilor din sectorul privat precum şi la datoriile guvernelor locale şi regionale, lucru care va necesita o mai bună transparenţă fiscală.