Poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Porturi Maritime Constanţa au confiscat aproape 50 de kilograme de frunze uscate de khat, un nou tip de drog asimilat celor de mare risc care ajungea în România din Africa, prin poştă, destinaţia finală fiind Italia şi Anglia.

Potrivit poliţiştilor, în decurs de o săptămână, Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate Porturi Maritime Constanţa a identificat şi a confiscat două colete care conţineau frunze uscate de khat - un nou tip de drog, asimilat celor de mare risc -, expediate prin poşta internaţională din diferite ţări din Africa către persoane din România, scrie MEDIAFAX.

Produsul, pătruns relativ recent pe piaţa europeană de consum de droguri, conţine cathinonă, o substanţă considerată un drog de mare risc.

Unul dintre coletele interceptate de oamenii legii conţinea şapte kilograme de frunze uscate de khat şi fusese expediat din Etiopia, iar celălalt - 40 de kilograme de khat, fiind livrat din Nigeria. Conform primelor date rezultate din investigaţii, primul colet trebuia să ajungă în sudul Italiei, în Sicilia, iar cel de-al doilea la Londra, în Anglia.

Anchetatorii spun că, pentru ca drogurile să ajungă la destinaţia finală, traficanţii au ales ruta ocolitoare prin România, folosindu-se de români de condiţie precară, aflaţi la muncă în ţările vest-europene. Intermediarii români au acceptat să ofere adresele rudelor de acasă, după ce au fost convinşi de traficanţi că vor primi frunze de ceai verde.

Întrega acţiune s-a derulat sub coordonarea DIICOT Constanţa, cu sprijinul Biroului Vamal de Frontieră Constanţa, poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Porturi Maritime Constanţa continuând ancheta pentru identificarea celor implicaţi în traficul de droguri.