Suprafaţa zonei interzise de la Cernobîl ar putea fi modificată la o rază de zece kilometri în jurul centralei nucleare şi s-ar putea creea o arie naturală protejată pe restul de două treimi. Asta i-a sugerat ministerul Ecologiei şi Resurselor Naturale de la Kiev preşedintelui ucrainean Petro Poroşenko.

"Am semnat un document pentru crearea biosferei Cernobîl. Zona cea mai apropiată, de aproximativ zece kilometri în jurul centralei, va rămâne interzisă, în timp ce restul teritoriului va fi transformat în rezervaţia biosferei Cernobîl", a declarat ministrul Ihor Şevcenko, citat de Interfax Ucraina, în pagina electronică.

Populaţia va putea trăi în unele zone ale rezervaţiei naturale."Nivelul de radiaţii este sigur şi pot fi desfăşurate activităţi economice aici", a declarat Şevcenko, adăugând că au fost aprobate documente relevante de către toate agenţiile publice şi că acestea au fost trimise Ministerului Justiţiei, urmând ca ulterior să fie trimise preşedintelui, care va emite un decret. Explozia de la 26 aprilie 1986 de la reactorul numărul 4 a provocat moartea a cel puţin 30 de persoane la centrala nucleară de la Cernobîl şi a altor câtorva mii în urma radiaţiilor. Accidentul a forţat evacuarea a sute de mii de persoane din locuinţele lor din Ucraina, vestul Rusiei şi Belarus.