Negocierile de pace din Cipru pentru reunificarea insulei divizate din 1974 vor fi reluate la 15 mai, a anunţat luni emisarul special al ONU, Espen Barth Eide, după o întrevedere între liderul cipriot grec Nicos Anastasiades şi omologul cipriot turc Mustafa Akinci, relatează AFP.

Nicos Anastasiades şi Mustafa Akinci şi-au strâns îndelung mâinile după anunţul reluării negocierilor, care au fost suspendate din luna octombrie. Cei doi lideri, împreună cu emisarul ONU, au luat cina la Ledra Palace, un fost hotel situat în Nicosia în zona-tampon care separă insula în două, şi în prezent este ocupată de ONU.

Este prima data când Nicos Anastasiades s-a întâlnit cu Mustafa Akinci, ales la sfârşitul lunii aprilie preşedinte al Republicii Turce a Ciprului de Nord (RTCN, recunoscută doar de Turcia). RTCN ocupă o treime din teritoriul Ciprului de la invazia de către Turcia în 1974, ca reacţie la o lovitură de stat a naţionaliştilor ciprioţi greci care doreau alipirea Ciprului la Grecia.

Preşedintele Nicos Anastasiades a apreciat că alegerea lui Mustafa Akinci oferă 'speranţe' în privinţa reunificării insulei şi în acest context a anunţat o serie de măsuri menite 'să creeze un climat de încredere'.

Foto> www.dw.de