Câteva sute de români stabiliţi în Marea Britanie au protestat duminică la Londra, în faţa sediului postului TV Channel 4, nemulţumiţi de modul în care jurnaliştii acestei televiziuni au prezentat comunitatea românească.

Este o reacţie la un controversat documentar de televiziune, al cărui prim episod a fost difuzat deja, informează Radio România Actualităţi.

"Protestul tăcerii" a fost convocat pe Facebook, după difuzarea la începutul săptămânii a unui prim episod al documentarului intitulat 'Romanians are coming' (Sosesc românii).

Comunitatea românească este nemulţumită că producătorii documentarului au ales să prezinte poveştile a trei români stabiliţi în Marea Britanie şi care trăiesc la limita sărăciei, fără un loc de muncă stabil, fără a se integra şi care reprezintă cazuri izolate.

Ministerul român al Afacerilor Externe a subliniat, într-un comunicat transmis duminică AGERPRES, că primul episod din reportajul difuzat pe 17 februarie de canalul tv Channel 4 despre românii din Marea Britanie nu este reprezentativ pentru comunitatea românească din această ţară, ilustrând doar un segment social redus ca număr.

În urma publicării sumarului de prezentare a reportajului, la instrucţiunile conducerii MAE, ambasadorul României la Londra a transmis imediat o scrisoare producătorului emisiunii de la acest canal TV privat, Katie Buchanan, "exprimând surprinderea şi dezamăgirea cu privire la conţinutul mesajului de promovare care nu reflectă imaginea corectă a comunităţii de români din Marea Britanie", anunţă MAE.

Şi membri ai comunităţii româneşti din Regatul Unit şi-au exprimat nemulţumirea faţă de documentarul britanic, scriindu-le producătorilor şi postându-şi opiniile pe bloguri în limba engleză.