Ministerul Afacerilor Externe (MAE) îi informează pe cetăţenii români care se află sau se deplasează pe teritoriul Ucrainei că, în ultima perioadă, se constată creşterea fenomenului infracţional atât în Odessa, cât şi pe traseul Odessa-Kiev, manifestat prin jafuri, furturi de numere de înmatriculare străine, spargeri de maşini.

Conform unui comunicat al MAE, Poliţia Rutieră ucraineană a semnalat faptul că, în primele două luni ale anului 2015, numai pe partea din proximitatea Odessei a drumului care leagă Odessa de Kiev au avut loc 18 incidente de genul celor menţionate.

Astfel, arată MAE, zonele unde se pot produce astfel de infracţiuni sunt: km 342, în dreptul localităţii Novogrigorievka; km 363, în dreptul localităţii Starîe Maiaki; km 401, în dreptul localităţii Cervonoznamenka; km 454-455, în dreptul benzinăriilor Okko şi Wog.

Infracţiunile au loc cel mai adesea în intervalul orar 2.00 - 7.00.

"Poliţia Rutieră ucraineană sfătuieşte participanţii la trafic să nu oprească în astfel de zone cu excepţia cazurilor când este absolut necesar şi să nu comunice cu persoanele care se apropie de autoturism. De asemenea, autorităţile ucrainene recomandă conducătorilor auto să telefoneze la numărul "102", în cazul în care sunt implicaţi într-un astfel de incident, sau la posturile de control ale Poliţiei Rutiere din Ucraina de la km 320 (telefon +38 093.571.51.01) şi 450 (telefon +38 096.378.48.33)", se precizează în comunicat.

MAE le recomandă tuturor cetăţenilor români care doresc să se deplaseze pe teritoriul Ucrainei să contacteze din timp autorităţile locale, misiunea diplomatică a României la Kiev sau Consulatul General al României la Odessa - Ucraina şi să consulte pagina de internet www.mae.ro, pentru informaţii suplimentare.

Totodată, MAE reiterează recomandările de a fi consultate informaţiile furnizate prin intermediul aplicaţiei "Călătoreşte în siguranţă", care poate fi descărcată pe orice telefon mobil de tip smartphone, şi serviciului de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare "Un SMS îţi poate salva viaţa !".