Armata ucraineană părăseşte oraşul Debalţevo şi îl abandonează rebelilor proruşi, după zece zile de lupte intense, a anunţat miercuri preşedintele ucrainean Petro Poroşenko, relatează AFP şi Reuters.

"În această dimineaţă (miercuri — n.red.), forţele armate ucrainene, împreună cu garda naţională, au finalizat operaţiunea de evacuare planificată şi organizată a unităţilor noastre militare din Debalţevo”, a declarat Poroşenko. Oraşul are o importanţă foarte mare, fiind nod de comunicaţii strategic ce leagă capitalele regiunilor Lugansk şi Doneţk (cele două bastioane separatiste din estul Ucrainei).

"La ora actuală, 80% din unităţile noastre s-au retras, mai aşteptăm încă două convoaie. Am convocat o reuniune a Consiliului de Securitate Naţională şi Apărare. Acum voi pleca pe front pentru a-i întâlni pe oamenii care s-au retras din Debalţevo", a adăugat şeful statului.

Potrivit lui Poroşenko, în rândul celor aproape 2.000 de militari ucraineni s-au înregistrat doar 30 de răniţi, în pofida tirurilor de artilerie intense.

Vehicule transportând militari vizibil epuizaţi şi marcaţi de lupte au sosit miercuri la prânz în oraşul Artemivsk, situat la circa 35 de kilometri de Debalţevo, potrivit corespondentului AFP. La sosirea la Artemivsk, mulţi dintre ei s-au repezit spre magazinele alimentare.

Marţi, autorităţile ucrainene au cerut Occidentului să dea un răspuns ''ferm'' Moscovei după ce în aceeaşi zi rebelii proruşi au intrat în Debalţevo, după mai multe zile de lupte intense cu forţele guvernamentale ucrainene.

Aceste evoluţii survin la mai puţin de o săptămână de la semnarea acordului de încetare a focului, prima etapă a planului de pace destinat să pună capăt unui conflict soldat în zece luni cu peste 5.500 de morţi.

Foto> echo.net.au

AGERPRES