Fostul director al Poştei Române Mihai Toader a fost condamnat la zece ani şi şase luni închisoare, pentru abuz în serviciu, după ce a cumpărat produse informatice de la o firmă din Cipru, la un preţ supraevaluat de 12 ori, prejudiciul fiind de 6,5 milioane de euro.

Prin aceeaşi decizie, a Tribunalului Bucureşti, au fost condamnaţi şi Emanoil Lepădatu, fost director executiv economic al Companiei Naţionale Poşta Română, Andrei Marinescu, fost director executiv dezvoltare strategică, şi Vasile Bărbuleţ, fost şef al Departamentului IT în CN Poşta Română, toţi trei primind tot câte zece ani şi şase luni de închisoare, pentru abuz în serviciu.

Conform hotărârii menţionate, cei patru trebuie să achite Companiei Naţionale Poşta Română 6.583.000 de euro, cu dobânda legală aferentă de la data săvârşirii infracţiunii şi până la achitarea integrală a debitului.

Instanţa a mai dispus, prin sentinţa de luni, menţinerea sechestrului pus pe câte două imobile ce aparţin lui Emanoil Lepădatu şi Dan Mihai Toader, pe un imobil al lui Vasile Bărbuleţ şi unul al lui Andrei Marinescu.

Decizia Tribunalului Capitalei nu este definitivă şi poate fi contestată cu apel.

În decembrie 2014, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie i-au trimis în judecată pe Dan Mihai Toader, Emanoil Lepădatu, Andrei Marinescu şi Vasile Bărbuleţ, toţi fiind acuzaţi de abuz în serviciu contra intereselor publice.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în 2008, Dan Mihai Toader, Emanoil Lepădatu, Andrei Marinescu, în calitate de directori, şi Bărbuleţ Vasile, în calitate de şef departament, "şi-au îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu în contextul organizării şi derulării achiziţiei şi implementării unor produse informatice de la firma Data Tech Business Solutions Ltd Cipru".

Produsele au fost cumpărate la un preţ supraevaluat de 12 ori, în lipsa fondurilor proprii aferente şi fără îndeplinirea în totalitate a obligaţiilor contractuale de către furnizor, paguba produsă patrimoniului CN Poşta Română fiind estimată la 6.583.000 de euro, a arătat DNA, într-un comunicat de presă.

Cei patru inculpaţi ar fi contribuit astfel la obţinerea, de către firma Data Tech, a unui avantaj patrimonial constând în diferenţa dintre preţul de achiziţie al produsului de la producătorul Computer Associates şi preţul de vânzare către Poşta Română, respectiv suma de 6.083.000 de euro.