Scutul american antirachetă nu va putea contracara potenţialul Rusiei în prezent şi nici pe viitor, a declarat duminică seara, în cadrul unei emisiuni televizate, vicepremierul rus Dmitri Rogozin, citat de Interfax în pagina electronică.

Rogozin a refuzat să dezvăluie detalii despre ultimele proiecte de apărare antirachetă ale Rusiei, în cadrul emisiunii Voskresni Vecer.

"Nu vom dezvălui nimănui aceste detalii tehnice. Dar vă pot spune un lucru: activităţile în desfăşurare în domeniul rachetelor, care au fost raportate preşedintelui (...), demonstrează că nici actualul şi nici viitorul sistem american de apărare antirachetă nu vor putea opri sau genera îndoieli asupra potenţialului de rachete strategice al Rusiei", a adăugat vicepremierul.

Moscova a denunţat de mai multe ori decizia Alianţei de a poziţiona trupe în mai multe state membre situate la frontierele ruse, precum ţările baltice sau Polonia, dar şi proiectul american de instalare a unui scut antirachetă în Europa de Est.

Radare şi interceptori urmează să fie instalate, în cadrul unui sistem de apărare antirachetă NATO, în state membre ale Alianţei Nord-Atlantice ca România, Turcia, Spania şi Polonia. Acest scut, care urmează să fie susţinut cu sisteme de tip AEGIS instalate la bordul unor nave, este denunţat de Rusia ca fiind îndreptat împotriva sa.

De altfel, Kremlinul a publicat la sfârşitul lui decembrie noua versiune a doctrinei militare a Rusiei, aprobată de preşedintele Vladimir Putin, care desemnează consolidarea capacităţilor NATO şi proiectul scutului antirachetă din Europa de Est printre ameninţările la adresa securităţii ţării.

MEDIAFAX