Regele Abdallah al Arabiei Saudite a încetat din viaţă la vârsta de 90 de ani, au anunţat, joi seara, autorităţile saudite. Aflat la conducerea regatului din 2005, Abdallah ben Abdelaziz al-Saud era spitalizat de mai mult de trei săptămâni la Riyad, din cauza unei pneumonii.

La 79 de ani, fratele său, Salman ben Abdelaziz al-Saud (foto), desemnat „prinţ moştenitor” încă din iunie 2012, va urca pe tron. Tot din 2012 el era ministru al Apărării.

Fratele său, Muqrin, în vârstă de 68 de ani, este cel care devine primul în ordinea succesiunii la tron. El a fost desemnat deja „prinţ moştenitor” de către noul rege.

Arabia Saudită, prima putere petrolieră a lumii, este unul dintre cei mai importanţi aliaţi ai Statelor Unite în Orientul Mijlociu. Analiştii se aşteaptă ca noul rege, Salman, să continue politica dusă de fratele său. Imediat după anunţul privind moartea regelui Abdallah, preţul petrolului a crescut.

Preşedintele Barack Obama i-a adus un omagiu defunctului rege, pe care l-a numit un lider „sincer” şi „curajos”.

Abdallah a preluat puterea după decesul fratelui său Fahd, în 2005, dar de fapt el a fost principalul factor de decizie la Riyad în ultimele decenii, după ce Fahd suferise un atac cerebral, scrie Agerpres.

Spre deosebire de mulţi membri ai familiei regale saudite, Abdallah era considerat un musulman sunnit devotat. Sub conducerea sa, Arabia Saudită a menţinut relaţii strânse cu SUA, mai ales în perioada mandatului de preşedinte al lui George W. Bush.

Arabia Saudită sub conducerea lui Abdallah a susţinut lovitura de stat din Egipt din 2013 prin care Frăţia Musulmană a pierdut puterea şi în urma căreia lider a devenit fostul şef al armatei, Abdel-Fatah al-Sissi.

În privinţa Siriei, Abdallah a susţinut grupările de opoziţie, inclusiv unele islamiste, pentru îndepărtarea de la putere a preşedintelui Bashar al-Assad, acesta din urmă fiind sprijinit de Iran, cel mai puternic rival regional al Arabiei Saudite.

Abdallah a fost al cincilea fiu al regelui fondator al Arabiei Saudite, Abdulaziz bin Abdulrahman al-Saud, care a avut 34 de fii cu 17 dintre cele 22 de soţii ale sale.

Digi 24