Atacurile teroriste de la Paris determină autorităţile din România să pună din nou problema accesului la informaţii prin intermediul  reţelelor de telefonie şi internet. Există intenţia de a elabora o lege care să permit vânzarea  cartelelor de telefonie preplătite doar cu buletinul. Toate încercările de până acum au fost declarate neconstituţionale.

Anchetatorii români au găsit o soluţie simplă pntru a avea acces, din nou, la informaţiile stocate de operatorii de telefonie şi internet: schimbă Codul de procedură penală şi scot din el referirea la o lege declarată neconstituţională, care le îngrădea accesul la acele date.

„Ministerul Justiţiei a şi făcut un demers (...) trimiţând spre Parlament o propunere de modificare a Codului de procedură penală. (...) Se referă la accesul la datele de trafic şi de identificare aflate în posesia furnizorilor de către organele de urmărire penală, sub mandatul judecătoresc, aşa cum era şi până acum”, a explicat procurorul Ioana Albani, şeful Serviciului Cybercrime al DIICOT.

 Procurorul general al României spune că investigatorii au mare nevoie de informaţii din reţelele de comunicaţii ca să poată preveni fărădelegile, inclusiv atentatele teroriste.

„ Important e să putem preveni. Se impune a fi adoptate legi, a fi eficiente, care să poată constitui instrumente foarte bune pentru a putea preveni actele de terorism”, a declarat Tiberiu Niţu.

Digi 24