Digi 24 a publicat o teorie a conspiraţiei bazată pe o declaraţie din luna noiembrie a unui fost consilier al lui Vladimir Putin, cu privire la posibile incidente în Europa care urmau să aibă loc în 2015. Totodată, au apărut mai multe întrebări legate de unele evenimente pe care francezii le consideră ciudate.

Andrei Ilarionov declara, la un post de televiziune polonez, că nu ar fi de mirare ca în primăvara acestui an să apară o mişcare politică islamistă care să destabilizeze Europa şi să consume atenţia şi energia şefilor de state europene.

“Ţările şi naţiunile europene nu ar trebui să fie surprinse, dacă, să spunem, la anul, în primăvară, apare o masivă mişcare politică islamistă, o primavară islamică în Europa, care va destabiliza ţările europene şi va consuma energia şi atenţia liderilor europeni, în timp ce Putin va încerca să-şi ducă la capăt proiectele sale neo-imperiale. (...) Să spunem că vor fi anumite mişcări, anumite activităţi chiar în ţările europene, atunci va fi greu să se acorde suficientă atenţie estului Europei”, a declarat Andrei Ilarionov, fost consilier al lui Putin.

“Totul, pe fondul planului de extindere a Federaţiei Ruse. Mişcările islamiste din ţările europene ar distrage, aşadar, atenţia de la estul Europei, vizat de liderul de la Kremlin”, avertiza Andrei Ilarionov.

În acest context, notează Digi 24, apar şi primele teorii ale conspiraţiei.

Sunt voci care critică autorităţile pentru incapacitatea de a preveni atacul terorist de acum două zile, în care au pierit 12 oameni. Cu atât mai mult cu cât, potrivit iTele, Alegeria ar fi avertizat Franţa, în preziua atacului, în legătură cu iminenţa unor acte teroriste. Sunt ridicate semne de întrebare şi în legătură cu operaţiunea de capturare a suspecţilor.

Imediat după atacul asupra redacţiei Charlie Hebdo au apărut şi primele contoverse. Publicul francez, mai ales pe reţelele de socializare, a analizat fiecare secundă a atacului desfăşurat pe strada Nicolas Appert din Paris. Primul semn de întrebare s-a ridicat asupra maşinii folosite de cei doi terorişti. Oglinzile laterale ale autoturismului Citoren C3 , cu care suspecţii au fugit după atac, erau de culoare albă. Or, maşina abandonată pe strada Meaux, în apropiere de Porte de Pantin, avea oglinzile negre.

Mulţi se întrebă şi cum a fost posibil ca teroriştii care au omorât 12 oameni în mai puţin de 10 minute să îşi uite cartea de indentitate în maşină. Ei cred că documentul a fost lăsat intenţionat acolo, pentru a induce în eroare forţele de ordine. Ipoteza este infirmată de şeful sindicatului poliţiştilor din Paris care crede că este o doar o eroare, din grabă.

Şi operaţiunile de căutare au fost pus sub semnul întrebării. Varianta că cei doi terorişti au jefuit o benzinărie este contestată în paginile multor ziare.

„Informaţiile sunt contradictorii. Ieri se spunea că agentul benzinăriei i-a recunoscut formal pe cei doi, după portretele-robot. În dimineaţa aceasta, informaţia este alta: cei doi erau aveau cagule. Cum poţi să recunoşti pe cineva care poartă o cagulă? Ambele informaţii vin din partea oficialilor, care se exprimă pe canale de televiziune”, a subliniat la Digi24 Iulia Badea Guéritée, jurnalist în Franţa.

O altă ipoteză vehiculată este aceea că teroriştii ar fi avut un informator în redacţia Charlie Hebdo care ar fi anunţat ora la care jurnaliştii se adună la şedinţa editorială săptămânală.

Pe lângă toate acestea, francezii se întreabă de ce serviciile de informaţii nu i-au monitorizat pe suspecţi. Motivele erau suficiente: Said şi Chérif Kouachi, cei doi suspecţi, au fost în Siria şi Yemen unde s-ar fi pregătiti în tabere al Qaida. Potrivit serviciilor de informaţii din Statele Unite, cei doi erau şi pe lista persoanelor cu interdicţie de zbor. Mai mult, Chérif Kouachi a fost condamnat în 2008 pentru că a trimis mercenari în Irak.