Peste 25.000 de poliţişti, jandarmi şi pompieri vor fi mobilizaţi zilnic, la nivel naţional, începând de miercuri şi până în 5 ianuarie 2015, a anunţat ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea.

Ministrul Gabriel Oprea a spus marţi, în cadrul unei videoconferinţe la care au participat toţi şefii de arme din Ministerul Afacerilor Interne (MAI), dar şi reprezentanţi ai sindicatelor poliţiştilor, că a a fost aprobat Planul General de Măsuri pentru sărbătorile de iarnă, prin care au fost stabilite priorităţile şi responsabilităţile ce revin fiecărei structuri.

În acest sens, cei 25.000 de poliţişti, jandarmi, pompieri şi poliţişti de frontieră vor urmări, în principal, menţinerea ordinii publice, fluidizarea traficului la frontiere, dar şi intervenţiile în situaţiile de urgenţă generate de vremea nefavorabilă.

Pentru misiunile la frontieră şi pentru reducerea timpului de aşteptare în punctele de trecere a frontierei, de sărbători, Poliţia de Frontieră va mobiliza zilnic, în medie, 3.000 de angajaţi.

De asemenea, vor lucra zilnic 4.900 de pompieri, la aceştia adăugându-se o rezervă de aproape 5.000 de angajaţi.

În perioada în care elicopterele SMURD vor fi menţinute la sol, misiunile de urgenţă vor fi asigurate de celelalte aeronave din flotila MAI, respectiv două elicoptere de tip MI8, două de tip MI17, două aeronave IAR 316B şi un avion.

Poliţia Română va mobiliza aproape 10.500 de poliţişti zilnic, dintre care 1.600 vor fi poliţişti de la rutieră, care vor scoate în stradă peste 400 de radare.

Ministrul Gabriel Oprea a mai spus că, în ce priveşte pregătirea intervenţiei pentru deszăpezire, referitor la secţiunea de autostrăzi şi drumuri naţionale sunt constituite stocurile de 91.800 tone de nisip, 131.600 tone de sare, 900 tone de clorură de calciu şi 216 tone alte produse antiderapante. Totodată, au fost instalate parazăpezi pe o lungime de 240 de kilometri de autostrăzi şi drumuri naţionale.