Cătălin Vintilă, fost director la Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi omul de afaceri stabilit în SUA Virgil Georgescu vor fi judecaţi pentru terorism în Statele Unite. Ei negociau vânzarea de arme româneşti teroriştilor columbieni şi au fost arestaţi în urma unei operaţiuni a serviciilor secrete. Capetele de acuzare pentru care vor fi judecaţi în Statele Unite sunt extrem de grave: conspiraţie pentru uciderea de soldaţi şi civili americani şi terrorism. Cei doi riscă pedeapsa cu închisoarea pe viaţă.

Georgescu era cunoscut pe piaţa traficului de arme şi a fost contactat de agenţi sub acoperire care s-au dat drept terorişti FARC.

 „În jurul datei de 23 septembrie 2014, în Bucureşti, Georgescu Virgil s-a întâlnit cu unul dintre ofiţerii sub acoperire americani. În timpul întânirii care a fost înregistrată audio-video, ofiţerul sub acoperire i-a explicat acestuia că asociaţii săi doresc să cumpere arme pentru a omorî americani, mai exact, să doboare elicoptere şi avioane americane”, spun procurorii de la parchetul din New York.

Cei doi români au acceptat să fie complici la moartea americanilor şi să furnizeze tunuri antiaeriene, mitraliere şi lansatoare de grenade. Au dat afacerii o aparenţă de legalitate.

Fostul director general al Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat plănuia să trimită armele într-o ţară din Africa, pentru care România are licenţă de export. De acolo, marfa urma să plece clandestin, cu vaporul, spre Columbia.

În schemă a intrat şi un europarlamentar italian Masimmo Romagnoli, care urma să se ocupe de acte.

Digi24